Ernst Thälmann Monument schoon gemaakt

In de tijd van de DDR was het Ernst Thälmann Monument in Berlijn hèt visitekaartje van de DDR. De laatste jaren was het monument plaats voor graffiti-kunstenaars. Onlangs is het monument helemaal schoon gemaakt.

Bij het monument laat Ernst Thälmann zien dat het ware socialisme nooit ten onder gaat. KPD-leider Ernst Thälmann was een Duitse politicus in de Weimarrepubliek. Afgelopen week werd bij zijn 135ste geboortedag stil gestaan.

De locatie van het beeld is niet willekeurig gekozen. Door de Greifswalderstrasse werden veel hoge bezoekers uit het Oosten de stad ingereden.

Het 14 meter hoge en 15 meter brede bronzen monument van Ernst Thälmann staat op een sokkel van Oekraïens graniet . Hij weegt 50 ton en is gemaakt van 200 losse onderdelen. Het grootste deel van het monument bestaat uit een sculptuur van de KPD- leider Ernst Thälmann , die zijn rechtervuist opheft als groet. Op de achtergrond is een gestileerde arbeidersvlag te zien. De basis draagt de inscriptie ‘Ernst Thälmann’ op de voorkant en ‘Rotfront’ op de zijkanten, in hoofdletters. Het monument bevatte oorspronkelijk twee steles aan de zijkanten van het voorplein.

Het Ernst Thälmann-monument werd in de jaren 1981–1986 gemaakt door Sovjet- beeldhouwer Lew Kerbel namens het Centraal Comité van de SED. Voor veel kunstenaars in de DDR was dit hinderlijk, want voor zo’n opdracht zouden er genoeg gerenommeerde en internationaal erkende beeldhouwers in het land zijn geweest en bovendien is een lang geplande Ernst Thälmann-gedenkteken van de beeldhouwer Ruthild Hahne nooit uitgevoerd.

In de maanden waarin de onderdelen van het monument werden gegoten, konden andere beeldhouwers in de DDR geen brons gieten, omdat voor het monument de volledige jaarlijkse bronzenproductie van de DDR nodig was.

In februari 1982 begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het monument. Het bronsgieten werd uitgevoerd in het traditionele VEB Schwermaschinenbau Lauchhammerwerk.

Speciaal voor de productie van de onderdelen werd daar een 18 × 18 vierkante meter en 15 meter hoge hal gebouwd, die toen als gymzaal werd gebruikt. Het was dus mogelijk om in de wintermaanden te werken. In totaal zijn er 277 gipselementen gemaakt als gietsjablonen. De levering van de afgewerkte bronzen mallen vond plaats tussen augustus en oktober 1984. De montage van de onderdelen werd voltooid in november 1985 en in februari 1986 werd het laatste mooie werk verricht.

Het monument speelde een belangrijke rol in de herdenkingscultuur van de staat in de DDR, en sindsdien hebben er herdenkingsevenementen plaatsgevonden voor het monument, vooral op de verjaardag van de verjaardag (16 april 1886) en de moord op Ernst Thälmann (18 augustus 1944). In Oost-Berlijn werd het monument gekscherend ‘Lehmann’ (afkorting van ‘Lenin’ en ‘Thälmann’) genoemd vanwege de gelijkenis van het Thälmann-gezicht met Lenin.

Na de val van de Muur zou het monument begin jaren negentig worden afgebroken op aanbeveling van een commissie van historici die namens de Berlijnse senaat was gevormd. In plaats van deze overweging werden alleen de grote bronzen steles met inscripties, die duidelijk propaganda zijn, in juli 1990 ontmanteld en opgeslagen.

In de daaropvolgende jaren werd het niet meer onderhouden en werd het voorwerp van talrijke graffiti. Als gevolg hiervan werd halverwege de jaren negentig door particulieren de slogan ‘gevangengenomen, vermoord, besmeurd’ gebruikt om te protesteren tegen het verval van het monument.
Sinds 2006 betaalt de Stad Berlijn vaker voor de schoonmaak.

Hoe lang het monument nu ‘schoon’ blijft na de recente opknapbeurt, is afwachten.

Geef een reactie