Bekend DDR-museum wordt met de ondergang bedreigd

In het museum van Conny Kaden (57) bestaat de DDR nog steeds. Hij runt al 16 jaar zijn DDR-museum in Pirna. Of het nu gaat om consumptie of alledaagse spullen: Ostalgie zover het oog reikt. Maar nu staat zijn museum, net als de republiek ooit, op de rand van de ondergang.

“In de afgelopen zes maanden kwamen er maar zes bezoekers. Als het niet snel beter wordt, moeten we sluiten”, zegt de museumdirecteur van de DDR tegen BILD: Bezoeken zijn weer toegestaan ​​met afspraak en test, maar de zaken lopen niet echt goed. Om ervoor te zorgen dat Conny Kaden elektriciteit en huur kan betalen, heeft hij ‘nieuwe valuta’ nodig en moet hij nu enkele schatten van zijn museumrepubliek in de verkoop zetten.

Momenteel aangeboden: een rode Wartburg, gebouwd in april 1990, 63.059 kilometer op de teller. “Ik heb nooit iets willen verkopen, deed eigenlijk enkel aan ruilhandel, maar nu moet het. En dan doet het noodgedwongen ècht pijn ”, zegt de museumdirecteur diep bedroefd.

De auto zou 2800 euro moeten opleveren, maar hij moet ook afscheid nemen van andere zeldzaamheden als het geld niet snel komt. Zo is er de ‘Multiboy’ keukenhulp, ooit geproduceerd om de hoek in Heidenau, of de “Rema Mono 230” RFT radio en indien het niet anders kan ook de “WM 66” wasmachines van Schwarzenberg. Kaden hoopt dat hij het museum van de ondergang kan redden.

Huib Raijmakers uit Haarlem is op internet een crowdfunding-actie gestart. “Ik kom veelvuldig in Pirna en dit gaat me aan het hart, vandaar de actie”, aldus Raijmakers in een reactie.

Geef een reactie