De gevangenis van Cottbus begint met onderzoek naar politieke gevangenschap
Vanaf heden kan de politieke detentie van de jaren 1933 – 1945 worden onderzocht en nader onderzocht in het gevangenismonument van Cottbus. Hiervoor is een projectcentrum met vier mensen opgericht dat van start is gegaan. Het doel is om de nazi-geschiedenis van de de voormalige gevangenis verder te onderzoeken en de bestaande tentoonstelling over dit onderwerp uit te breiden.
Er is een nieuw projectcentrum opgezet bij het Cottbus-gevangenismonument om onderzoek te doen naar politieke gevangenschap in de Cottbus-gevangenis van 1933 tot 1945. Het doel van het project is om de nazi-geschiedenis van het gebouw dieper te onderzoeken en de bestaande tentoonstelling over dit onderwerp te herzien en uit te breiden. Sinds 2013 behandelt de permanente tentoonstelling ‘Karierte Wolken – politische Haft im Zuchthaus Cottbus 1933 – 1989′ het lot van talloze moedige gevangenen, zoals Sorb-vrouwen, Jehovah’s Getuigen of Duitse en buitenlandse vrouwen die zich verzetten tegen het nazi-regime van terreur. Afgezien van deze presentaties in de tentoonstelling, die werden voorafgegaan door jarenlang onderzoek, zijn er geen studies over de vrouwengevangenis van Cottbus.
Over het algemeen zijn er studies verschenen over enkele gevangenissen die zich bezighouden met de omstandigheden daar tijdens het nationaal-socialistische tijdperk. Met betrekking tot de vrouwengevangenis van Cottbus zijn er slechts twee verwijzingen in het standaardwerk uit 2006 ‘Gevangen onder Hitler: gerechtigheid en gevangenis in de nazi-staat’ van Nikolaus Wachsmann. Met het nieuwe onderzoekscentrum wil het Menschenrechtszentrum Cottbus deze leemte dichten in de stand van het onderzoek naar het strafsysteem onder het nationaal-socialisme. Bovendien is het de bedoeling om onmiddellijk voordat het te laat is, contact op te nemen met de weinige overlevende hedendaagse getuigen in het buitenland.
Het project voor het nieuwe onderzoekscentrum wordt gefinancierd door de federale regeringscommissaris voor Cultuur en Media en de deelstaat Brandenburg. Een interdisciplinaire wetenschappelijke adviesraad zal de ontwikkeling van het tentoonstellings- en communicatieconcept ondersteunen. De adviesraad omvat:
Dr. Insa Eschebach, voormalig directeur van het monument Ravensbrück, historicus
Dr. Sabine Kuder, Hoofd Publieke Geschiedenis, Federale Stichting tot het reiken van de SED-dictatuur Regine Meldt, Museum voor Communicatie Berlijn; Hoofd public relations en didactisch-pedagogisch aanbod Martina Staats, hoofd van het monument in de Wolfenbüttel-gevangenis
“Voor de voormalige politieke gevangenen van de DDR is het erg belangrijk dat, naast hun eigen ervaringen, intensief wordt omgegaan met het onrecht dat tijdens het nazi-tijdperk is gepleegd”, zegt Dieter Dombrowski, voorzitter van het Vereins Menschenrechtszentrum Cottbushet, die opgesloten was in de gevangenis van Cottbus van 1974 tot 1975. De nieuwe bevindingen zullen in december 2023 aan het publiek worden gepresenteerd in de tentoonstelling die voor dit deel van de geschiedenis is herzien en uitgebreid.
Foto: Menschenrechtszentrum Cottbus e.V.