Twee maal gevangen in de Stasi-gevangenis

Renate Werwigk-Schneider (81) zweeg bijna zes decennia over haar verleden in de DDR. Nu vond ze de moed om haar lot openbaar te maken.

Duizend pagina’s met Stasi-bestanden documenteren wat ze moest doorstaan. De Berlijnse kinderarts zat twee keer in Stasi-gevangenissen en werd uiteindelijk vrijgekocht door de Bondsrepubliek Duitsland. Eigenlijk zou een tentoonstelling gewijd moeten zijn aan het verhaal van hun twee mislukte ontsnappingen. Omdat het bezoekerscentrum van het Berlin Wall Memorial aan de Bernauer Strasse echter nog steeds gesloten is vanwege Corona, kunnen documenten, foto’s en video-interviews alleen online worden bekeken.

De dokter zegt: “Ik had geneeskunde gestudeerd aan de Humboldt-universiteit en was tot de zomer van 1961 altijd in West-Berlijn. Zodat je het zou kunnen verdragen.”

Maar de constructie van de muur verandert alles, haar hele familie wilde gewoon weg. Haar broer Reinhard (nu 78) weet onder het prikkeldraad te ontsnappen. In 1963 wilden zij en haar ouders door een tunnel aan de Bernauer Strasse vluchten – en werden ze verraden. Alle drie werden ze naar de gevangenis gestuurd, maar pas in 1965 vrijgelaten door amnestie wegens overvolle gevangenissen.

De volgende poging was twee jaar later. Met een vervalst paspoort wilde Renate via Bulgarije naar Turkije. Werwigk-Schneider: “Omdat de ingewijde taxichauffeur aan de grens beefde en de auto zelfs trilde, werd ook deze ontsnapping blootgelegd.”

Dit keer belandde de dokter in de beruchte vrouwengevangenis in Hoheneck (Saksen). Ze moest beddengoed naaien tussen moordenaars, “een vreselijke tijd, ik ben tien kilo afgevallen”.

Een jaar lang, tot 1968, werd ze lastiggevallen en geïntimideerd. Dan wordt ze plotseling van haar werk opgehaald en naar Herleshausen naar de Duits-Duitse grens gereden. Advocaat Wolfgang Vogel, DDR-onderhandelaar voor het losgeld van gevangenen, wacht daar al op hen.

“Ik zag hoe hij een open koffer vol vers gedrukt westers geld voor me kreeg”, zegt Werwigk-Schneider, “later hoorde ik uit de Stasi-bestanden dat er 100.000 mark voor mij was betaald. Bovendien werd een DDR-spion voor mij uit het Westen geruild.”

Tegenwoordig weet ze aan wie ze het uiteindelijk te danken heeft: SPD-icoon Herbert Wehner (1906-1990), die de bejaarde SED-leiders kende uit de oorlog en een grote rol speelde in het losgeld van politieke vluchtelingen.

Haar ouders bleven in de DDR. Haar vader was arts en werd geacht geheimen te hebben bewaard en mocht het land niet verlaten. Pas nadat ze met pensioen waren gegaan, sloegen ze op de vlucht voor een bezoek aan het Westen.

Renate Werwigk-Schneider voltooide haar opleiding tot kinderarts in West-Berlijn, haar leven is vrij, gelukkig. De dokter: “We wilden gewoon niet opgesloten worden.”

De tentoonstelling is online te bezichtigen.

Geef een reactie