Spannende verhalen uit de Stasi-gevangenis op school in Emsland

Afgelopen week was voormalige gevangene Burkhard Seeberg te gast op het Emsland Gymnasium in Rheine. De leerlingen van een Q2-basiscursus kregen, nadat ze ook in de klas de Duits-Duitse verdeling hadden besproken, de gelegenheid om te luisteren naar de verhalen van de hedendaagse getuige van de poging tot ontsnapping en opsluiting en om vragen te stellen.

Seeberg, geboren in Münster, trad toe tot de Duitse Communistische Partij (DKP) terwijl hij nog op school zat en reisde in 1973 met een vriend naar het ‘Wereldfestival voor jongeren en studenten’ in Oost-Berlijn. Daar ontmoette de toen 19-jarige, thans zijn vrouw. Er volgde een levendige correspondentie tussen de inwoner van Rostock en de inwoner van Münster. Burkhard Seeberg gebruikte ook alle 30 dagen dat West-Duitsers in de DDR mochten verblijven, om zijn vriendin te bezoeken. Op de vraag van een schoolmeisje of zijn houding ten opzichte van de DDR was veranderd door de vele bezoeken en contacten met DDR-burgers, gaf hij toe dat de situatie in de DDR hem beangstigde en dat hij daardoor steeds meer afstand nam van de DKP en haar opvattingen.

Tijdens deze verblijven in de DDR werd de Staatsveiligheidsdienst (Stasi) ook op de hoogte gesteld van de wiskundestudent uit Münster, die in contact stond met professoren van de Universiteit van Münster die in het nucleaire onderzoekscentrum Jülich werkten.

Ondanks de IM’s (onofficiële medewerkers) die de Stasi op Seeberg en zijn vriendin had gezet, kwamen de autoriteiten niet op de hoogte van de ontsnappingsplannen van het paar. Burkhard Seeberg had een paspoort en de inreisstempel van de DDR vervalst in Münster en het jonge stel probeerde via Hongarije naar Duitsland te reizen. De ontsnappingspoging is mislukt vanwege de verkeerde stempelkleur in het paspoort.

In augustus 1979 werden ze aan de Hongaars-Oostenrijkse grens gearresteerd en overgebracht naar de Stasi-gevangenis in Hohenschönhausen. Seeberg vertelde de studenten over de onmenselijke methoden daar: “Overdag mocht je niet op het bed zitten en zittend op de kruk mocht je niet met je rug tegen de muur leunen.” Seeberg werd veroordeeld voor poging tot mensenhandel in de Bautzen II gevangenis verplaatst. Zijn vriendin werd ook veroordeeld voor het ontvluchten van de republiek en werd overgebracht naar de Hoheneck-gevangenis. In juli 1980 werd zij door de BRD voor 70.000 mark vrijgekocht. Twee maanden later, na in totaal 13 maanden gevangenisstraf, werd Burkhard Seeberg ook vrijgekocht door de BRD voor 70.000 mark en verhuisde het echtpaar terug naar Seebergs geboorteplaats Münster.

De leerlingen luisterden met belangstelling naar de verhalen van de hedendaagse getuige en stelden tal van vragen. De spannende beschrijvingen van Burkhard Seeberg zullen zeker nog lang in het geheugen blijven hangen en zullen zeker een geslaagde afsluiting vormen van de geschiedenisles van het laatste schooljaar, dat zwaar werd aangetast door Corona.

Foto: Emsland-Gymnasium

Geef een antwoord