In het reine komen met de SED-dictatuur: historicus Nancy Aris nieuwe staatscommissaris

De historicus Nancy Aris is door het staatsparlement gekozen als de nieuwe Saksische staatscommissaris omdat ze in het reine kwam met de SED-dictatuur. Aris, geboren in 1970, komt uit Oost-Berlijn en volgt op 1 mei van dit jaar Lutz Rathenow op. Ze studeerde talen (Russisch en Pools) en recente geschiedenis in Berlijn, Moskou en Wroclaw. Ze promoveerde op geschiedschrijving in het stalinisme. Sinds 2003 is ze plaatsvervangend staatsvertegenwoordiger voor de SED-dictatuur en heeft sindsdien verschillende publicaties geproduceerd, onder meer over de geschiedenis van de Kaßberg-gevangenis in Chemnitz.

Ook via hedendaagse getuigen wil Aris de jongere generatie bereiken. “Ik heb geen magische formule voor het soort bemiddeling”, zegt Aris, verwijzend naar de politieke opvoeding over de geschiedenis van de DDR. Maar praten met hedendaagse getuigen is een goede manier, omdat ze verslag doen van hun ervaringen.

Getuigen uit die tijd konden op geloofwaardige wijze overbrengen dat waar de jonge mensen tegenwoordig wonen, mensen werden vervolgd omdat ze in het verzet zaten. “We willen regionaliseren zodat er een persoonlijke ankerplaats is”, zegt Aris.

Er is ook een project gepland waarbij schoolkinderen uit heel Saksen een soort virtueel kalenderblad maken en op zoek gaan naar aanwijzingen in hun regio. De resultaten worden verspreid via Instagram. Zelfs meer dan 30 jaar na de vreedzame revolutie is een vertegenwoordiger voor de SED-dictatuur nog steeds nodig. “Tijdens de Corona-periode, waarin mensen meer thuis zijn en zich meer zorgen maken over hun leven, hebben we gemerkt dat er ongelooflijk veel behoefte is aan advies”, zegt Aris: “Er zijn mensen bij ons gekomen die niet eerder met hun biografie te maken hebben gehad.”

Er waren ook gevallen van rehabilitatie van criminelen. “We hebben nog veel tijd te doen op adviesniveau”, aldus Aris. Als vertegenwoordiger van de Saksische staat omdat ze in het reine kwam met de SED-dictatuur, is politieke opvoeding erg belangrijk voor haar, ook van generatie op generatie. “Levenslang leren is belangrijk voor mij”, zegt Aris. “En verder: ik kan me voorstellen dat ik met onze onderwerpen naar de senior academies ga.” Politiek onderwijs is er niet alleen voor jongeren.

Naast advies en educatie zijn herdenkingsplaatsen voor haar net zo belangrijk. “Gedenktekens zullen langer meegaan”, zo vertelt Aris. Twee nieuwe over de DDR-geschiedenis zijn al jaren onderweg in Saksen – het Hoheneck-monument in Stollberg en dat in de voormalige Kaßberg-gevangenis in Chemnitz – ooit een Stasi-gevangenis en een tourniquet voor het losgeld van duizenden DDR-burgers.

Geef een reactie