Een nieuw museum in Berlijn herinnert aan de Muur
Toeristen worden welkom geheten: op de Leipziger Platz in Berlijn is sinds kort een privémuseum geopend over de geschiedenis van de Berlijnse Muur geopend.
Als je het Berlijnse stedelijk gebied in Dreilinden verlaat via de rijksweg 115, zie je aan de rechterkant van de weg een sculptuurachtige stèle van lichtgekleurd beton, kort voor het voormalige grenscontrolepunt, dat nu is omgevormd tot het industriegebied ‘Europarc’: twee parallelle slanke pilaren, boven een in het midden van een lege betonnen ring die bij elkaar wordt gehouden.
Het doel van deze dubbele stele zal niet voor iedereen meteen duidelijk zijn, het was bijna 30 jaar geleden dat het ronde gat werd gevuld met een cirkelvormige schijf – het staatswapen van de DDR, dat signaleerde: dit is waar het echte socialisme begint, onder het teken van hamer en kompas, omgeven door korenaren, het insigne van de zelfbenoemde arbeiders- en boerenstaat.
Het ontbrekende middengedeelte is weer een paar weken te zien geweest, maar ligt nu hemelsbreed ongeveer 15 kilometer van de oorspronkelijke locatie, precies aan het begin van de rondleiding door het nieuwe museum ‘Die Mauer – The Wall‘ op de Leipziger Platz 11 (dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur).
Het gebied is daarmee uitgegroeid tot een soort tweede museumeiland in Berlijn: 20 jaar geleden begon het met de opening van het Filmmuseum, dat nu is uitgebreid met televisie, aan het oostelijke uiteinde van de Potsdamer Strasse, gevolgd door de Dalí-tentoonstelling en de German Spy Museum, nu The Wall Show, valt onder verantwoordelijk van de initiatiefnemer Jörg Moser-Metius.
In 2010 richtte hij het bedrijf Berlin Wall Exhibition UG op met het nog bescheiden doel om de DDR-uitkijktoren in de Erna-Berger-Straße, die grenst aan de Leipziger Platz, als huurder te renoveren en tegen toelating als museum te gebruiken. Jarenlange preoccupatie met het onderwerp resulteerde in een fonds met foto’s en archiefmateriaal waarmee Moser-Metius al verschillende tentoonstellingen heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld in 2014 ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de val van de muur in de Potsdamer Platz Arkaden of vijf jaar later. in de nabijgelegen Mall of Berlin. Toen een winkel aan de zuidoostelijke rand van de Leipziger Platz leeg kwam te staan, zag hij zijn kans en richtte daar zijn eigen museum op.
Je ziet het meteen: anti-tankversperringen zijn gemaakt van oude spoorrails, zoals ze op massieve betonblokken staan rechts en links van de ingang, lange tijd niet meer gezien in het centrum van Berlijn. Twee paspoppen achter glas, geüniformeerd als DDR-grenswachten, geven ook voorbijgangers, en onder hen de toeristen die gretig naar relikwieën van de Muur, een griezelige indruk van de verzonken wereld van de Koude Oorlog.
De focus ligt op foto’s met beknopte, toeristisch-vriendelijke teksten, georganiseerd volgens onderwerpen zoals de situatie aan de Bernauer Strasse in de eerste dagen van de Muur of de ontwikkeling van de grensversterkingen van de eerste rollen prikkeldraad tot slordig gemetseld metselwerk tot aan de schuine betonelementen van de laatste bouwfase.
Het dagelijkse leven van de grenswachten heeft ook een tentoonstellingshoek en een grote ruimte is gewijd aan het vreedzame einde van het muurregime , met een speciaal eerbetoon aan de ‘heldenstad’ Leipzig.
Met zijn tentoonstelling wil Moser-Metius ook enkele legendes over de Berlijnse Muur rechtzetten, zoals de beroemde foto van de Volkspolitieagent Conrad Schumann die over het prikkeldraad naar de vrijheid springt.
De fotograaf Peter Leibing creëerde een iconografisch beeld van de Koude Oorlog, maar was zeker niet de enige fotograaf van de sprong, die ook werd gefilmd. Want al op de tentoonstelling in de Potsdamer Platz Arkaden waren nog zes shots van de bekende scène te zien.
Foto: Museum Die Mauer