Toilethuisjes blokkeren muurkruisen

De media informeren al dagen over de barrières rond de Brandenburger Tor: het oudejaarsfeest, het hoogtepunt van elke jaarwisseling in Duitsland, vereist uitgebreide bouwwerkzaamheden. Maar iedereen die – of het nu een beruchte feestganger is of een incidentele bezoeker van een evenement – uitkijkt naar het raketfluitje op oudejaarsavond, zal deze keer ernstig teleurgesteld zijn. De afsluitingsmaatregelen zijn genomen vanwege corona maar ook omdat er verbouwd wordt.

In levende lijven aanwezig zijn bij de Brandenburger Tor van oud op nieuw is lastig. Daarentegen is via ZDF de happening rechtstreeks te volgen van 21.45 tot 00.30 uur.

De ‘Vereniging 17 juni 1953’, die verantwoordelijk is voor de witte kruisen in de omgeving van de Brandenburger Tor versiert normaliter de kruisen bij speciale gebeurtenissen en is niet op de hoogte gebracht. Dit gebeurde vorig jaar ook bij een herdenkingsdag. Toen kwam senator Klaus Lederer van Die Linke te hulp zodat toch aandacht was voor de slachtoffers van de Muur.

Een medewerker van de vereniging ontdekte nu echter dat de muurkruisen volledig achter opgestelde toilethuisjes staan, vanwege verbouwingswerkzaamheden in de buurt, waardoor ze niet meer toegankelijk zijn.

Moeilijke inspanningen om ter plaatse informatie over deze pijnlijke situatie te verstrekken, liepen op niets uit. De vragenstellers werden doorverwezen of kwamen niet verder dan het lokale beveiligingspersoneel: De toilethokjes werden op 26 december geplaatst en die is men niet voornemens te verplaatsen.

De vereniging heeft aangekondigd niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Geef een reactie