Tentoonstelling bij voormalige Grensovergang Schlutup

Schlutup was de meest noordelijke grensovergang van Duitsland en de enige in de buurt van een grote stad. De grens strekte zich uit van de Oostzee tot aan de Ratzeburger See en liep lange stukken langs de twee rivieren Trave en Wakenitz. De Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup eV houdt de geschiedenis levend. Naast een regulier bezoek zijn er ook virtuele mogelijkheden om een kijkje in de Duits-Duitse geschiedenis te nemen.

Lübeck was ook de bakermat van de federale grenswacht. De verdeling van Duitsland op dit gebied is indrukwekkend gedocumenteerd in het voormalige douane-inklaringsgebouw aan de Schlutuper Wiek. Het grensverkeer, spannende ontsnappingsverhalen en tot slot het grenzeloze gejuich na de opening op 9 november 1989 herinneren ons aan het belangrijkste hoofdstuk uit de recente geschiedenis.

Met de val van de Berlijnse muur en de opening van de grens tussen de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland verloor de grens, die de DDR decennialang tot een bijna onoverkomelijke scheidslijn had ontwikkeld, op 9 november 1989 zijn lelijke gezicht. Sinds de oprichting had het de Duitsers veel leed bezorgd. Welke emoties werden weerspiegeld in de tranen van vreugde van die mensen op de dag dat de grens werd geopend, is misschien alleen bekend bij degenen onder ons die er op dat moment ‘bij’ waren en alles ‘live’ hebben meegemaakt.

De dramatische gebeurtenissen van die dagen en de historische context mogen nooit worden vergeten. De Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup eV heeft zichzelf tot taak gesteld om herinneringen aan deze gebeurtenis te bewaren en historisch bewustzijn te bevorderen, vooral onder de jongere generatie. Uitgebreide collecties en documentatie tonen de onmenselijke grenssituatie in Lübeck vanaf de oprichting tot de opening in 1989.

Geef een antwoord