Waarom de DDR-cultmixer RG 28 Stiftung Warentest overtuigde

Net op tijd voor Advent heeft Stiftung Warentest 17 handmixers beoordeeld. Dit is tenslotte de tijd voor koekjes en kersttraktaties. Naast de wedstrijd werd ook de RG 28 aan de praktijktest onderworpen. En de DDR-cultmixer sloeg een geweldig figuur op meer dan 30 jaar!

De RG 28 , die ooit werd vervaardigd in de DDR-fabriek ‘Elektrogerätewerk Suhl’ in Zella-Mehlis voor ongeveer 18 miljoen DDR-burgers en voor export, wordt nog steeds als onverwoestbaar beschouwd. Het is dus niet verwonderlijk dat Stiftung Warentest ook het DDR-cultapparaat van naderbij heeft bekeken in de huidige test van 17 handmixers – zij het afgezien van de evaluatie. En de ouwe hoeft zich qua prestaties niet meer dan 30 jaar na het einde van de productie te verstoppen.

“In de loop van de voorbesprekingen zeiden relatief veel collega’s die in het oosten zijn opgegroeid: ‘Ik heb de RG 28 nog thuis. Misschien moeten we hem maar in het midden plaatsen'”, legt Daniel Kastner, redacteur van Stiftung Warentest, uit. waarom het DDR-cultapparaat de test heeft doorstaan? “Het eerste wat de meesten van hen zeiden, was: ‘Onverwoestbaar, altijd betrouwbaar, alles aangeraakt.'” De verwachtingen van de klassieker waren dus hooggespannen. Maar ook terecht?

De testers onderwierpen de 17 mixers en het DDR-cultapparaat aan een reeks dagelijkse taken. Het begon allemaal met beukende eieren en sneeuw . De RG 28 zat al in het midden met de beoordeling “goed”.

Bij het kneden van gistdeeg , de ultieme discipline voor handmixers, waren er kleine bedenkingen bij sommige apparaten. “Wat kan er gebeuren dat de mixer stopt met roeren omdat na drie minuten de motor gewoon overbelast is”, zegt Kastner. Maar ook hier kan de DDR-mixer overtuigen met een “goed”. De beoordeling hier was hoe het bakresultaat uit de oven kwam. Geen enkele mixer leverde een beter resultaat op.

Het pureren van groenten bleek een duurtest voor de apparaten te zijn . Na één minuut werd de suspensie in een zeef geplaatst. Er moeten zoveel mogelijk deeltjes doorheen glippen. Ook hier vertoonde de RG 28 geen problemen.

Natuurlijk moet een apparaat ook indruk maken met zijn duurzaamheid. Daarom heeft “Stiftung Warentest” ook een langdurige belastingstest uitgevoerd . Biscuitdeeg moest 150 keer door de machines worden verwerkt en vervolgens 300 keer gistdeeg. “Hij accepteerde alles zonder te klagen. We hadden ook huidige apparaten die ooit doorbrandden”, concludeerde de “Stiftung Warentest” -redacteur.

De RG 28 is eigenlijk zo goed als iedereen denkt. Stiftung Warentest gaf geen algemene beoordeling omdat het apparaat geen concurrentie meer had. De mixer eindigde het beste in termen van veerkracht en veiligheid. In de geluidscategorie was het alleen voldoende om de beoordeling “Voldoende” te krijgen – maar ook hier liet het apparaat een paar anderen achter. Zelfs als er geen officiële algemene beoordeling was – het apparaat is tenslotte niet meer verkrijgbaar in lokale winkels – kreeg het een beoordeling: voor de testers is de RG 28 “een held van het werk”.

Op basis van de individuele cijfers berekende de ‘Umschau’ het totaalcijfer zelf: dit is 2,4. Dit maakt de RG 28 tot een van de beste mengers van dit moment. Dit maakt ook Kurt Boeser, de vader van de RG 28, trots. Hij had het idee voor het productontwerp met de typische piepende oranje kleur: “Ik ben ook trots dat dit apparaat vandaag de dag nog steeds zo’n uitstraling heeft dat het geaccepteerd wordt.”

Geef een reactie