Oude DDR-zaken brengen duizenden euro’s op

De voormalige voorzitter van de Staatsraad van de DDR, Erich Honecker, stierf in 1994 in Chili. Bijna dertig jaar na zijn dood zijn ongeveer twintig objecten van de politicus geveild voor meer dan 100.000 euro – inclusief een reeks orders en een heel klein zeilschip.

Veilinghuis Thies haalde 120.000 euro op bij een veiling van oude voorwerpen van de voormalige voorzitter van de Staatsraad van de DDR Erich Honecker. Het hoogste bedrag, 14.000, ging naar een reeks bestellingen van de Witte Roos van Finland voor staatshoofden, zoals aangekondigd door veilingmeester Andreas Thies in Kirchheim unter Teck bij Stuttgart. Het model van een zeilschip dat de emir van Koeweit Honecker cadeau had gedaan, werd verkocht voor 8.500 euro.

Zo’n twintig objecten – waaronder veel medailles en een autovlag – kwamen vanwege corona onder de hamer op een online en telefonische veiling. Thies was tevreden met het resultaat. “Dat is meer dan ik had verwacht”, zo reageerde de veilingmeester.

Erich Honecker, geboren in Saarland, stierf in 1994 in Chili. Kort voor zijn dood had hij de memorabilia verkocht aan een man die niet uit Duitsland kwam. Deze man, die ook niet zo jong meer is, schonk de historische collectie omdat niemand in zijn familie er warm voor gemaakt werd, zo reageerde het veilinghuis.

Er zijn nog meerdere items, maar daarover moet eerst een juridisch geschil worden opgelost. Dat geldt ook voor ongeveer tachtig zaken die in het voorjaar van 2021 geveild zullen worden, als het meezit. Onder hen zijn meer waardevolle voorwerpen. Hiervoor en de items die al geveild zijn, bood een geïnteresseerde eerder ruim een ​​miljoen euro. Door het geschil met het Federaal Agentschap voor Vastgoedtaken is dit echter niet van de grond gekomen. Daarom behoudt de originele eigenaar zich het recht voor om een ​​schadeclaim in te dienen. Het Federaal Agentschap had aangevoerd dat de objecten mogelijk vroeger eigendom van de overheid waren.

Geef een reactie