Voormalige gevangenis op Kaßberg bij Chemnitz wordt een gedenkplaats

De voormalige nazi- en Stasi-gevangenis aan de Kaßberg in Chemnitz wordt uitgebreid tot een monument. De Saksische minister van Cultuur, Barbara Klepsch, overhandigde maandag 26 oktober in Chemnitz een financieringsaanmelding van in totaal 3,8 miljoen euro. Het geld wordt gebruikt om een ​​monument te bouwen in de voormalige gevangenisvleugel B.

De regering stelt met 2,4 miljoen euro bijna  twee-derde van het bedrag beschikbaar. Volgens het ministerie komt het geld uit de tegoeden van de partijen en massaorganisaties van de voormalige DDR. Nog eens 1,2 miljoen euro aan financiering is afkomstig van de federale regeringscommissaris voor Cultuur en Media, Monika Grütters. De stad Chemnitz draagt ​​180.000 euro bij. Klepsch zei dat het monument alle donkere hoofdstukken van deze plek zou behandelen. Ze beschreef de voormalige gevangenis als “een plaats met een meervoudige geschiedenis van onderdrukking”.

De voorzitter van de Vereins Lern- und Gedenkort Kaßberg-Gefängnis, Jürgen Renz, noemde de overdracht van het financieringsbesluit een “mijlpaal voor onze ontwikkeling”. Sinds 2011 voert de vereniging actie voor de bouw van een monument. Het monument op een buitenmuur is in 2017 opgericht. In de tijd van het nationaal-socialisme werd de Gestapo-gevangenis gebruikt om politieke tegenstanders op te sluiten en om joden uit Chemnitz te vervolgen.

Na 1945 verhuisde de Sovjet-geheime dienst daar naartoe. Later diende het als een Stasi-gevangenis. Van 1963 tot 1989 werden ongeveer 30.000 DDR-burgers door het Westen uit Kaßberg vrijgekocht. In het najaar van 2022 zal de leerplaats voor democratie aan de Chemnitz Kaßberg permanent haar deuren openen voor bezoekers.

Geef een reactie