Toen een IM zijn acteurscollega’s verraadde aan de Stasi

Hij is een van de meest prominente Köpenickers: Jürgen Hilbrecht (77). De hoofdrol van de acteur en cabaretier is de kapitein van Köpenick. Hij heeft het talloze keren gespeeld. Maar nu kwam het uit: de entertainer had jarenlang collega’s voor de Stasi bespioneerd en verraden.

Hilbrecht poseerde op 20 juni dit jaar met districtsburgemeester Oliver Igel (42, SPD) voor het stadhuis van Köpenick. Natuurlijk weer in zijn hoofdrol. Het weekblad BILD vroeg aan het districtshoofd nar de rol van de vermeende acteur: “Ik heb onlangs ook de Stasi-geruchten gehoord. Maar ik kan er zonder bewijs geen commentaar op geven.”

Het bewijs werd echter snel gegeven, na het uitzoeken van enkele Stasi-dossiers: na een ‘operationele persoonscontrole’ (OPK) tegen anti-staatsmensen rende Hilbrecht op 15 april 1976 naar het districtsbureau van de staatsveiligheid in Brandenburg/Havel. Daar rapporteerde hij onder zijn bijnaam ‘Hilli’ van een ’tienkoppige oppositiegroep met opvattingen die vijandig staan ​​tegenover het socialisme in het theater van de stad’.

De theaterwetenschapper Thomas Wieck (74) documenteerde dit verraad in zijn nieuwe biografie ‘Regie. Herbert König’. Hilbrecht klaagde toen zijn collega’s aan zowel de districtsraad van Potsdam als de Stasi. Verschillende kunstenaarscollega’s vonden rapporten van de onofficiële medewerker (IM) ‘Jürgen Hoffmann’ in hun Stasi-bestanden.

Vooral acteur Achim Wolff (81) is geschokt door Hilbrecht. Hij woont op dit moment in een huis aan de rand van Berlijn, waar hij woont met zijn vrouw, de actrice Rita Feldmeier (66). “Ja, mijn Stasi-bestanden staan ​​vol met slechte rapporten van deze IM”, zegt Wolff. De Stasi-Unterlagenbehörde (BStU) heeft bevestigd dat Jürgen Hilbrecht zich verschuilt achter IM ‘Jürgen Hoffmann’.

De Hilbrecht-rapporten hadden, samen met de rapporten van andere Stasi-informanten, professionele gevolgen voor sommige getroffenen en betekenden de knik in hun carrière.

“Het lezen van dat in de dossiers doet veel pijn omdat we vrienden waren”, zegt Wolff. Ik ben diep teleurgesteld. “In het theater speelden we samen Goethe’s Faust. Hilbrecht was Faust, ik was Mephisto”. Wolff wachtte lang voordat hij bereid was over deze aanklachten te spreken. Hij deed het voor het eerst met het Duitse weekblad BILD.

Hilbrecht heeft sinds de val van de Berlijnse Muur zo’n naam gemaakt in de culturele scene van Köpenick dat hij in 2014 een inwonersmedaille ontving. Men wist niets van zijn duistere verleden. Maar nu roept de baas van Heimatverein Köpenick en Berlijns FDP-lid Stefan Förster (39) Hilbrecht op om de aantijgingen publiekelijk toe te lichten.

Wat zegt Hilbrecht hierover? “Destijds werd ik gepest in het theater en gechanteerd door de Stasi”, legt hij uit. “Daarom was ik klaar om samen te werken. Vandaag de dag heb ik er heel veel spijt van. Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle betrokkenen!”

Foto: Matthias Vorbau

Geef een reactie