Berliner Fernsehturm de ‘Wraak van de paus’?

De bekende Fernsehturm in de Duitse hoofdstad werd tijdens de opening, vandaag op 3 oktober 1969, gekscherend ‘Wraak van de Paus’ (Rache des Papstes) genoemd. Toen de toren af was, bleek namelijk dat rond het middaguur een groot kruis verscheen op het plaatstaal wanneer de zon erop scheen. Dat is anno nu nog steeds het geval. Het kruis werd, verwijzend naar de atheïstische grondslag van de socialistische regering en de kritische houding ten opzichte van kerken in de DDR, de Rache des Papstes genoemd.

Volgens anekdotes werd door de DDR-regering geprobeerd het kruis, dat volgens een andere anekdote weer de ‘plus van het socialisme’ werd genoemd, tevergeefs weg te werken; het is nog altijd zichtbaar. De toren kreeg daarom in West-Berlijn de spotnaam ‘Sankt Walter’ (met een verwijzing naar Walter Ulbricht). Een andere typisch Berlijnse benaming is ‘Telespargel’ (televisie-asperge).

De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad en, op de radio- en televisietoren van Riga na, van de Europese Unie. De toren staat bij de Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Boven op het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Boven op de bol staat een rood-witte televisie-antenne.

Vanwege de ligging in de buurt van Alexanderplatz, heeft de toren de bijnaam Alextoren, met name door bezoekers van Berlijn.

De Fernsehturm is vanuit de meeste punten in Berlijn te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken. Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. Het restaurant draait in een half uur geheel rond. De televisietoren is een populaire attractie voor toeristen en er staan vaak lange wachtrijen om naar binnen te kunnen. De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. De lift waarmee de bezoekers naar boven kunnen, gaat in 40 seconden van beneden naar boven.

Geef een reactie