Nederlandse DDR-boeken in Leipzig bewaard voor de eeuwigheid

De Deutsche Natonalbibliothek in Leipzig verzamelt sinds 1913 alle publicaties die in het Duits verschijnen, vertaald Duits werk en ook alle publicaties die over Duitsland worden uitgebracht. Totaal 36 miljoen items, in print als digitaal en ook nog muziekopnames. Deze massa wordt, onder optimale condities, voor de eeuwigheid bewaard. Per jaar komen er alleen al 500.000 geprinte publicaties bij! Het wekt dan geen verbazing dat het gebouwencomplex om de kwart eeuw stevig moet uitbreiden.

Van deze Deutsche Nationalbibliothek ontving Friso de Zeeuw van het DDR Museum in Monnickendam het verzoek om zijn beide boeken over de DDR en de brochure over de DDR die hij samen met Anja Fricke en Mareike Naumann schreef aan deze gigantische collectie toe te voegen. Tevens konden zij zich verheugen op een rondleiding in dit bijzondere complex. Om deze eervolle uitnodiging te honoreren toog de Zeeuw samen met Thea de Zeeuw, Jaap Schaper (bestuurder van de Stichting DDR-Collectie) en zijn partner Leny Jonker naar Leipzig (ca. 620 km van Amsterdam).

Op 28 augustus 2020 nam dr. Kristina Eckl de boeken in ontvangst en liet de aanwezigen zowel het historische gebouw uit het begin van de vorige eeuw zien als de recente toevoegingen. Voor Frau Eckl was dit haar eerste rondleiding sinds de Corona-stop, hetgeen haar enthousiasme aanzienlijk vergrootte.

Leipzig (ca. 600.000 inwoners) is sowieso de moeite waard om te bezoeken. Het behoort tot de kleine groep Oost-Duitse steden die in de groei-modus zitten. De universiteit, het kennelijk aantrekkelijke bedrijfsklimaat, grote luchthaven (basis van DHL), de nog betaalbare huisvesting en de culturele infrastructuur (waaronder de inmiddels wereldberoemde Neue Leipziger Schule) spelen hierin een rol.

Ook DDR-liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Veel gebouwen uit die tijd staan nog overeind, evenals het brandpunt van het verzet tegen het communistisch regiem, de Nicolaikirche. In het compacte historische centrum van de stad, met prachtige winkelpassages treft men ook het Zeitgeschichtliches Forum dat op uitstekende, gebalanceerde wijze van de DDR-geschiedenis belicht.

Ook andere musea zijn de moeite waard, met name het Grassi-Museum met een excellente tentoonstelling ‘toegepaste kunst door de eeuwen heen’.

De opera, een fraai voorbeeld van de stalinistische bouwstijl uit de jaren vijftig, met aandacht voor details. Geopend in 1960.
Direct buiten de binnenstad treft men fraai gerestaureerde panden aan, nieuwbouw-buurtjes maar ook hele en halve ruïnes die het ontwikkelaarshart sneller doen kloppen: nog ‘volop kansen’.

Bron: Website Friso de Zeeuw

Geef een antwoord