De DDR terug door corona?

Kan een democratie door de coronacrisis in een tijdelijke dictatuur veranderen? Welke landen laten dankzij corona de macht niet meer los? Je ervaart misschien zelf dat het staan in een rij voor bijvoorbeeld de supermarkt een vreemde gewaarwording is. Wat denkt en voel je als je in deze coronatijd een lange rij ziet staan? Ga je weg? sluit je aan? Hoop je dat er nog voldoende producten in de winkel over zijn? Door deze crisis is de DDR in vele opzichten terug te zien in de maatschappij.

Bij de HOVO in Utrecht wordt een cursus gegeven over de DDR. De cursus omtrent corona is het derde deel van de leergang ‘De DDR’ maar kan ook goed los gevolgd worden. Je kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; je betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Aanmelden kan online.

Het simpele voorbeeld van het in de rij staan voor een supermarkt heeft voor de Westerse bevolking nog nét geen negatieve bijklank. Of toch wel? Voor veel ex-DDR-burgers is het een negatieve herinnering. Sommige DDR-burgers hebben er zelfs trauma’s aan overgehouden. De docente, Anja Fricke, trekt in deze cursus vergelijkingen uit deze tijd met haar tijd in de DDR. Dit college is een mix van eerdere colleges en nieuwe onderwerpen.

Het verhaal over de DDR en haar burgers vertelt zij aan de hand van typische dictatoriale kenmerken van deze coronacrisis, bijvoorbeeld:
– het inperken van bewegings-/reisvrijheid
– de overheid bepaalt;
– het verklikken van elkaar;
– het in de rij staan voor winkels met lege schappen;
– het sociaal zijn onder de bevolking;
– de praktische creativiteit in beperkende situaties.

Geef een reactie