De laatste DDR-grens ‘valt’

31 jaar na de val van de Berlijnse muur en 30 jaar na de hereniging van Duitsland heeft de verloren gegane DDR nog steeds een buitengrens. Nog steeds! Nu worden de laatste grenspijlers van de lang overwonnen dictatuur eindelijk weggehaald.

De laatste markeringspijlers uit de DDR-tijden langs de Duits-Poolse grens zullen in de herfst worden verwijderd. De bijna zestig jaar oude betonnen bordjes blijven tot eind september in het Fürst-Pückler-Park Bad Muskau, zoals het staatsbedrijf Geobasisinformation und Vermessung Sachsen woensdag aankondigde.

Vijf ervan, op de Jeanetteninsel bij de dubbele brug en de parkweiden, zijn vrij toegankelijk en drie zijn alleen van een afstand te zien op het Wehrinsel.

Volgens de autoriteit worden momenteel alle 307 Duitse grenspijlers aan de Duits-Poolse grens in Saksen weggehaald, van zuid naar noord. De vervanging van de markeringen uit de jaren 60, die werden aangetast door weer en wind, nadert zijn voltooiing.

Na 1990 kregen de betonnen pijlers van de DDR een zwarte, rode en gouden kunststofcoating. Hun ‘opvolgers’ zijn gemaakt van glasvezelversterkt kunststof en zijn zo’n drie meter hoog, hoewel ze maar 2,10 meter boven de grond uitsteken.

Geef een reactie