Studenten ontwerpen een bouwwerfomheining van de Garnisonkirche in Potsdam

Leerlingen van de Voltaireschool in Potsdam willen de vreedzame revolutie herdenken onder het thema ‘verdeeldheid en hereniging’. De focus ligt op de kracht van afbeeldingen.

Op het bouwhek voor de Garnisonkirche herdenkt een studentenkunstproject de vreedzame revolutie van 1989/90. Zoals aangekondigd door de Garnisonkirchenstiftung zullen twaalf leerlingen van de Voltaire School deze week samen met kunstenares Jeanne van Dijk van het datacenter het hek ontwerpen. De focus zal liggen op de woorden ‘verdeeldheid’ en ‘hereniging’ waarbij de afbeeldingen voor zichzelf zullen spreken.

Foto’s uit de periode van Duitse verdeeldheid en hereniging vormden de herinnering aan vele generaties, ze wekten emoties, gedachten en roepen vragen op, wordt er gezegd. Hana Hlásková, de onderwijsfunctionaris van de Stichting, legt uit dat het studentenproject ook moet focussen op de kracht van beelden. Er zijn ook foto’s van de kerk “die onze perceptie van de plaats vormgeven.”

Het project wordt gefinancierd door de Bundesstiftung Aufarbeitung zur SED-Diktatur, de Garnisonkirchen-Fördergesellschaft en de F.C. Flick-Stiftung. De toren van de barokke kerk, beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, die werd afgebroken in 1968, wordt sinds 2017 herbouwd. De opening is gepland in de zomer van 2022. Critici beschuldigen het project ervan het belang van de kerk voor het Pruisische militarisme en later voor het nazisme niet voldoende te belichten.

Geef een reactie