Vrijheids- en Eenheidsmonument Zwickau

Het Vrijheids- en Eenheidsmonument in Zwickau herdenkt het vertrek naar vrijheid en revolutie en overwint sinds 2011 de verdeeldheid binnen Duitsland. Het centrale element van de sculptuur is een deel van de Berlijnse Muur, dat Rainer Eppelmann op verzoek van initiatiefnemer Monika Dressel in 1990 aan het vredescentrum Zwickau schonk.

Het beeld dat ontworpen werd door beeldhouwer Erika Harbort is een veel bezocht monument in de voormalige Oost-Duitse stad en staat er sinds 3 oktober 2011.

Het stadsbestuur van Zwickau besloot in het voorjaar van 2010 het monument op te richten. Het concept van Harbort overwon drie andere ontwerpen. De stad ontving 20.000 euro subsidie voor het monument. De resterende eigen bijdrage van 13.150 euro werd door donaties opgehaald.

Geef een reactie