Berlijns monument voor democratiehelden uit 1989

Er zijn weinig overblijfselen van de Berlijnse Muur, maar een nieuw monument in de Duitse hoofdstad zal de demonstranten eren die de communistische staat in 1989 hebben getrotseerd en de verdeelde natie tot hereniging hebben geleid.

Onlangs heeft een baanbrekende ceremonie plaatsgevonden voor het Monument voor Vrijheid en Eenheid in het centrum van Berlijn. De kom van 50 meter lang zal langzaam op en neer bewegen als er genoeg mensen op staan, en hij moet eind volgend jaar klaar zijn. In een gids voor het ontwerp zeggen architecten Milla & Partner, die een wedstrijd won genaamd ‘Inwoners in beweging’, “vrijheid en eenheid zijn geen statische voorwaarden, ze vereisen participatie en interactie”.

“Als er op de ene helft van de kom minstens 30 mensen meer staan ​​dan op de andere, zal de kom langzaam en voorzichtig gaan bewegen.” In 1989 riepen demonstranten in het communistische Oost-Duitsland ‘Wir sind das Volk!’, wat later ‘Wir sind ein Volk!’. De tweede slogan verwoordde de wens om Duitsland te herenigen en de grens de Koude Oorlog te beëindigen.

De twee slogans worden met grote letters op de schaal geschreven in het nieuw te bouwen monument.

Er is ook politieke symboliek in de steun van de federale regering voor het project – in een stad die al rijk is aan monumenten en herinneringen aan het turbulente, gewelddadige verleden van Duitsland.

De Duitse eenheid is ook onder druk komen te staan ​​door de coronaviruscrisis, waarbij federale en regionale politici vaak omstreden zijn. Een deel van de locatie van het monument is waar vroeger de sokkel van een ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I, koning van Pruisen in de 19e eeuw en vervolgens de eerste keizer van een verenigd Duitsland stond.

De architecten zeggen “de geblokte geschiedenis van de locatie is er nog steeds te zien – maar nu wordt Kaiser Wilhelm vervangen door de mensen.”

Het project – met een geschatte kostprijs van € 17 miljoen – kreeg in 2007 de goedkeuring van het Duitse parlement, maar werd vertraagd om budgettaire redenen en ook omdat vleermuizen op de locatie bleken te schuilen.

Tijdens de ceremonie van donderdag 28 mei zei de Duitse cultuurcommissaris Monika Grütters dat het monument “de burgerlijke moed van de mensen die hun stem verheffen voor democratische rechten en vrijheden” zal eren.

‘De eenheid van Duitsland en een verenigd Europa zou, zonder de’ burgers in beweging ‘, gebleven zijn wat ze lange tijd waren: utopische hoop op een verre toekomst.

‘Herdenking van de vreedzame revolutie verdient daarom deze prominente plaats in het hart van de Duitse hoofdstad.’

Geef een antwoord