Wende-documentairefotograaf Blumrich overhandigt beelden aan Federale stichting

De Federale Stichting voor Renovatie wil de fotocollectie van Bernd Blumrich overnemen. Dit zou enkele jaren geleden voor de fotograaf ondenkbaar zijn geweest.

Er zijn duizenden foto’s die Bernd Blumrich alleen al in 1989 en 1990 in Potsdam en andere plaatsen heeft gemaakt. In het online archief van de Kleinmachnower-fotograaf vindt men ze in de map ‘Wendezeit’, samen met duizenden meer over andere onderwerpen en tijden. Een schatkamer, een prentenboek dat de regionale geschiedenis en vooral de radicale politieke omwenteling weerspiegelt. Bijna geen enkele andere fotograaf in de regio Potsdam heeft zo uitgebreid gefotografeerd en gedocumenteerd. Blumrich, nu 70 jaar oud, toont zijn foto’s steeds weer in publicaties, tentoonstellingen, boeken en kalenders. Ze moeten gezien worden.

De Federale Stichting heeft nu interesse getoond in de schatkamer aan beelden om de SED-dictatuur te verwerken. De stichting wil de fotovoorraad van Blumrich kopen, archiveren en publiceren en deze beschikbaar stellen aan gebruikers, wetenschappers, auteurs, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Het archief van de stichting bevat al verschillende collecties van bekende fotografen, bijvoorbeeld van Klaus Mehner en Harald Hauswald.

“De foto’s van Blumrich zouden een belangrijke toevoeging zijn”, zegt Matthias Buchholz, hoofd van het archief. “Het bijzondere is dat de fotograaf ze altijd in hun context plaatst. Je voelt dat hij iets wil vertellen. Zijn foto’s bevatten uitzonderlijk dichte en nauwkeurige achtergrondinformatie over de plaats, tijd, gelegenheid en afgebeelde mensen. Dat maakt ze erg waardevol voor onderzoek.”

Bovendien fotografeerde Blumrich zijn omgeving voorbij politieke hereniging. Zelfs na 1990 nam hij lokale gebeurtenissen op in een snel veranderend land. Nieuwe gebouwen en straten, sociaal leven, politieke carrières. “De tijd daarna, de transformatie, gaat eigenlijk door tot vandaag. Daar willen we ons in de toekomst op focussen in het werk van de Stichting ”, aldus Buchholz. “We willen weten wat tijd met mensen heeft gedaan en waarom zijn er zoveel afwijzingen en ontevredenheid, hoewel mensen ook trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt?”

Bernd Blumrich is erg blij dat de stichting interesse heeft in een vriendelijke overname. “Dat had ik me tien jaar geleden niet kunnen voorstellen. Maar nu vind ik het belangrijk dat ze in goede handen komen, op een goede plek.” Het wordt een radicale scheiding, want ook Blumrich geeft zijn negatieven weg. De smalle filmstroken, waarvan in het laboratorium analoge papieren prints zijn gemaakt, zijn delicaat. “Ze moeten worden opgeslagen in kamers met airconditioning, zodat het organische materiaal na verloop van tijd niet opeet,” zegt Blumrich. Onder optimale omstandigheden kunnen ze echter erg lang meegaan. De moeite is het waard: “Het negatieve is de moeder van alle dingen, namaakbestendig en niet weerlegbaar.” Elke foto is vastgelegd in een reeks afbeeldingen – die negatieve strook – en is genummerd.

Voor het archief moeten alle afbeeldingen eerst worden gedigitaliseerd. Veel werk. Blumrich doet het zelf: “Ik heb een uur nodig voor 24 negatieven, plus belettering en de nodige verwerking, bijvoorbeeld het verwijderen van pluizen en het optimaliseren van toon en dichtheid.” De stichting gebruikt opslagmedia die zo duurzaam en veilig mogelijk zijn. Het kunnen tot 25.000 foto’s zijn. Details moeten nog worden verduidelijkt, maar het project kan tegen het einde van het jaar worden afgerond.

De foto’s blijven echter te zien in het eigen archief van Blumrich, dat nu weer groeit naarmate er nieuwe digitale afbeeldingen worden toegevoegd. Zelfs als het keerpunt 30 jaar geleden was – dit alles is verre van het verhaal voor de fotograaf. “Ik wil opheldering over wat er werkelijk is gebeurd op 9 november 1989 en waarom het vreedzaam is gebleven. Niet alles gebeurt in Berlijn, maar er waren mensen die ergens anders zaten en moedige beslissingen namen. Er moet nog veel aan worden gewerkt.”

Blumrich begon tijdens een vakantie in Hongarije in de zomer van 1989 symptomen en tekenen van politieke stemming te fotograferen. Later zette hij dit voort in Potsdam. Soms onder risicovolle omstandigheden: na de demonstratie op 7 oktober 1989 werd hij door de Stasi gearresteerd en, zoals veel demonstranten, op een nacht vastgehouden. Een van hem gestolen film werd later aan hem teruggegeven – ook dankzij Blumrich’s zelfverzekerde houding. Van toen tot aan de monetaire unie fotografeerde hij de ontwikkelingen van de nieuwe democratische groepen en acties van de burgers. Een strak jaar. In de zomer van 1990 ging hij met pensioen als draaiende documentaire. ‘De normale persfotografen hebben het bedrijf nu overgenomen’, zegt hij. Hij voelde zijn taak niet meer.

Foto: Bernd Blumrich

Geef een antwoord