1 Mei-viering in Berlijn anders dan normaal

Het populaire straatfestival en de grote demonstratie zijn vandaag, 1 mei, verboden vanwege Corona. Zal het in Kreuzberg zo stil zijn als altijd? Dat is nog niet zeker. Er kunnen andere soorten protesten zijn. 1 Mei ging in de tijd van de DDR als hoge feestdag door. Deze ‘Dag van de Arbeid’ is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, op een paar landen na waaronder Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider. Hoe dan ook: 1 Mei 2020 is anders dan ‘normaal.’

De alternatieve wijk Kreuzberg in Berlijn is altijd goed geweest voor verrassingen. Dit gold vooral op 1 mei. In de jaren 80 en 90 gingen duizenden mensen uit de linkse scene de straat op in gevechten met de politie. In latere jaren waren er uren demonstraties gevolgd door een korte race tegen de staatsmacht. Onlangs hebben straatfeesten de pogingen tot revolutie vervangen.

Grotere demonstraties vanwege coronarisico’s zijn dit jaar verboden. Veel linkse radicalen willen echter nog steeds niet zonder hun traditionele protest en hebben daarom een ​​soort guerrillatactiek bedacht. De binnenlandse senator heeft al gereageerd en heeft op zijn beurt tegenstrategieën en harde handhaving van de coronaregels aangekondigd.

De organisatoren van eerdere demonstraties riepen afgelopen maandag tijdens een oproep op tot een ‘bijzondere bijeenkomst’. Het doel is niet de gebruikelijke ‘Revolutionaire meidagdemonstratie’ tegen het kapitalisme, maar vanaf 18.00 uur veel kleine protestcampagnes met spandoeken, slogans, pamfletten, rookpotten, sproeiers of gekleurde zakjes. Het doelgebied is ook gedefinieerd: Kreuzberg 36, het oude hart van de alternatieve linkse scene, tot 1989 gelegen in het uiterste oosten van West-Berlijn aan de Berlijnse muur.

De demonstranten – plotseling gecontroleerd via Twitter en een website vanaf 18.20 uur – verschijnen plotseling individueel of in kleine groepen, verdwijnen snel weer in verschillende zijstraten en zijstraten om zich op andere plaatsen weer te verzamelen. ‘Doe mee vanaf uw daken, balkons en vanaf de straten’, schrijven de organisatoren.

Om 20.00 uur wordt in de hele buurt vuurwerk afgestoken. Ze benadrukken serieus: “1 mei is geen feest, maar een dag van strijd voor een bevrijde samenleving.”

 

Geef een reactie