In memoriam: DDR-acteur Ernst-Georg Schwill speelde in tal van DEFA-films

De acteur Ernst-Georg Schwill is donderdag 9 april op 81-jarige leeftijd in een Berlijns ziekenhuis overleden. Dit werd door uitgeversgroep Eulenspiegel medegedeeld. De oer-Berlijner speelde in tal van Defa-films in de DDR, onder meer in de film ‘Berlin – Ecke Schönhauser’.

Na de val van de Berlijnse muur speelde hij onder meer in tv-thrillers zoals de ARD-misdaadscène.

In verschillende afleveringen, waar RBB verantwoordelijk voor was, zorgde Schwill als onmisbare assistent Lutz Weber met een onmiskenbare ‘Berlin snoet’ voor de lokale kleur. Schwill speelde ook in de romanaanpassing ‘Der Turm’ gebaseerd op het boek van Uwe Tellkamp.

‘Ernste’, zoals vrienden hem noemden, presenteerde zijn autobiografie ‘Is doch keene Frage nich’ (Verlag Das Neue Berlin) in 2008. Daarin beschreef hij zijn moeizame herstart na het einde van de DDR.

Geef een reactie