Vijf onbekendere zaken over de Trabant

De Trabant werd wereldberoemd toen de Berlijnse muur in 1989 viel. Lange karavanen van Trabants met Oost-Duitsers reden in de maanden nadat de muur viel de Duits-Duitse grens over, maar in de jaren die volgden verdwenen de Trabanten uit het straatbeeld toen Westerse automerken beschikbaar kwamen voor de Oost-Duitse klanten. Er zijn enkele punten die nog niet overal bekend waren, maar op deze wijze een breder podium kunnen krijgen.

Na de val van de Muur kreeg de Trabant een cultstatus als onderdeel van een bredere DDR-nostalgie. In 1991 verscheen een Trabant op de hoes van het muziekalbum Achtung Baby van de band U2. In de Duitse hoofdstad Berlijn is het mogelijk stadsritten te maken in een vloot Trabants die door een gids langs toeristische locaties wordt geleid, de zogenaamde Trabi-Safari.

In Zwickau werd in juni 1998 een monument voor de Trabant opgericht, gemaakt door de kunstenaar Bertold Dietz. Het toont een verkleinde zandstenen Trabant en een halfhoge familie van brons, bestaande uit vader, moeder en dochter. Verschillende speelfilms zijn gericht op de Trabant, waaronder Trabbi goes to Hollywood, Go Trabi Go en Go Trabi Go 2 – Das war der wilde Osten.

Sinds enkele jaren is de Trabant een verzamelobject geworden. In plaats van tuning en pimpen vinden er steeds meer origineelgetrouwe restauraties plaats. In tegenstelling tot vergelijkbare cultwagens zoals de Volkswagen Kever, Citroën 2CV of Mini heeft de marktwaarde van de Trabant zich tot dusverre nauwelijks ontwikkeld.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het logo op de motorkap van een Trabant een gestileerde S is? Nou, omdat het bedrijf dat de autootjes bouwde eigenlijk VEB Sachsenring heet. Trabant is slechts de naam die ze vanaf 1957 gebruikte voor hun kleine tweetakt auto’s met een kunststof carrosserie. 

Het waren de belangrijkste autofabrieken van Audi en Horch, in Zwickau, die na de oorlog verder gingen als VEB Automobilwerk Zwickau en VEB Kraftfahrzeug- und Motorenwerk Zwickau, vorm. Horch. De eerste fabriek begon met het bouwen van een doorontwikkeling van de vooroorlogse DKW F8 (de IFA F8), de tweede fabriek ging een grote personenauto bouwen, de P240 Sachsenring. Deze werd aanvankelijk nog Horch genoemd, maar na de samenvoeging van beide fabrieken tot VEB Sachsenring, prijkte op deze P240 hetzelfde logo als op de latere Trabantjes.

Die Horch/Sachsenring P240 is natuurlijk leuk, maar was niet de auto voor het volk die de Trabant P600 en P601 later zouden worden. Die werden daarvoor bij VEB Automobilwerk Zwickau gebouwd. Eerst de gedateerde IFA F8, maar daarna de Zwickau P70. Deze was onderhuids gelijk aan de IFA, maar was voorzien van een veel modernere carrosserie. Het plaatwerk was van kunststof genaamd Duroplast, gemonteerd op een houten subframe. Het was dus niet de Trabant, maar diens voorganger die pionierde op het gebied van kunststof auto’s! Overigens waren er niet alleen een P70 Limousine en P70 Kombi, maar ook een P70 Coupé. Deze stijvolle auto had echter een koets die grotendeels van metaal was en dat hogere gewicht maakte de sportiefste P70 ook meteen de langzaamste…

Een misvatting die met name vervelend kan zijn als je net een op het oog knap Trabantje op de kop hebt weten te tikken. Het Duroplast-plaatwerk zal inderdaad niet roesten, maar het zelfdragende chassis van een Trabant is van staal en kan dus compleet doorgerot zijn zonder dat je het door hebt.

Onder de kunststof plaatwerkdelen van een Trabant gaat gewoon een stalen chassis schuil. En ja, die kan goed roesten…

Na de val van de muur probeert Sachsenring Automobilwerke GmbH nog een jaar lang om de originele Trabant, zij het met VW-viertaktmotor in plaats van tweetaktmotor, aan de man te brengen. Daar waar voor de val er nog wachtlijsten zijn van vele jaren voor een Trabant, wil na 9 november 1989 vrijwel niemand nog een Trabant. In 1991 wordt de productie definitief beëindigd. De fabriek wordt inclusief merknaam verkocht en ontwikkelt zich tot een grote toeleverancier voor de autoindustrie. In 2006 wordt het bedrijf na faillissement overgenomen en sindsdien heet het HQM Sachsenring GmbH. Het bedrijf bouwt veel onderdelen voor onder andere de Volkswagen Golf en Passat, maar levert ook productielijnen voor montage van deuren en aandrijflijnen.

Vroeger rolde hier Trabantjes van de lijn, tegenwoordig bouwen ze onderdelen voor diverse Volkswagen-producten.

In Nederland is er een Trabantclub die regelmatig ritten organiseert. Binnenkort op deze website een uitgebreid artikel over deze club.

Foto’s: Torsten Maue en Jan Wibbelink

Geef een antwoord