Radio Glasnost: Radio voor het Oosten vanuit het Westen

Op 22 juli 1987 ging ‘Radio Glasnost – außer Kontrolle’ voor het eerst de lucht in, in West-Berlijn. De particuliere alternatieve zender ‘Radio 100’ maakte het mogelijk om een uitzending van de DDR-oppositie vanuit West-Berlijn voor de hele stad te maken, maar de Stasi luisterde ook.

Het ‘Radio Glasnost’ -project was eind jaren tachtig een van de belangrijkste acties van de Oost-Berlijnse oppositie. Het stond voor de medewerking van oppositiefiguren uit Oost-Berlijn, burgerrechtenactivisten die waren verdreven uit de DDR en in West-Berlijn woonden, en West-Berlijnse aanhangers van de DDR-oppositie. De particuliere alternatieve zender ‘Radio 100’ in Berlijn-Schöneberg zorgde voor de ruimte in de ether.

De bijdragen werden vanuit het Oosten naar West-Berlijn gesmokkeld. Oppositieleden spraken uitgebreid over hun ideeën over de hervorming van de DDR en hun observaties van het dagelijks leven in de DDR. De initiator en coördinator van deze ongebruikelijke communicatie tijdens de Muur was de Radio 100-redacteur Dieter Rulff en de gedwongen expat DDR burgerrechtenactivist Roland Jahn, die in West-Berlijn woonde en hier de federale commissaris was voor de Stasi-documenten.

Vanaf augustus 1987 werd het programma van één uur elke laatste maandag van de maand tussen 21.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma bereikte al snel een intens luisterend publiek in de DDR – bij de burgers, maar ook bij de Stasi. Minister Mielke had alle service units persoonlijk geïnformeerd over de aanpak van de omroeporganisatie en de makers van het programma. Dit omvatte bijvoorbeeld de installatie van stoorzenders die aan de Muur werden geplaatst.

Stasi Mediathek Radio Glasnost

Op 25 september 1987, twee maanden na de proefuitzending, informeerde Stasi-minister Mielke alle service-eenheden persoonlijk over ‘Radio Glasnost.’

De dag ervoor had het kabinet van de minister informatie over ‘Radio Glasnost’ naar de top van de partijleiding gestuurd. De omroepradius van de omroeporganisatie,’ spreekbuis van de strijdkrachten die werken in de zin van politieke ondergrondse activiteit in de DDR’, werd op een kaart aangegeven.

Tenslotte werd op 3 november 1987 door het Stasi-hoofddepartement een gedetailleerd actieplan tegen de uitzending gepresenteerd.

Geef een reactie