Ulrich Müther – De lang vergeten sterarchitect van de DDR

Architectuur in de DDR? Voor de meeste onder ons zijn dit slechts geprefabriceerde gebouwen. De republiek in het Oosten had echter veel meer te bieden. Bijvoorbeeld een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het modernisme: Ulrich Müther.

Filigraan lijnen, flinterdun, als papier: zijn gebouwen vouwen – deels rond, deels hoekig – als een origami uit het landschap. Alleen: De origami van Ulrich Müther is een licht spel van beton, met een mix van staal en glas. De in 1938 geboren burgerlijk ingenieur was een ster in de DDR. Bijna niemand gaf het Oost-modernisme, de naoorlogse architectuur in de DDR, zoveel vorm als hij. Zijn handelsmerk: de Hyparschale. Door deze spuitbetonconstructie, die Müther tot in de perfectie beheerste, konden gebouwen worden opgetrokken met enorme, zelfdragende daken die slechts enkele centimeters dun waren. Het resultaat was een avant-gardistische architectuur die niet veel in de DDR gebruikt werd. De ‘Teepott’ in Warnemünde uit 1968 is een van de bekendste werken, het reddingsstation in Binz en de tentoonstellingshal Rostock-Schutow behoren tot de meest elegante. Als ze niet op Rügen stonden, werden deze gewichtloze gebouwen vaak gevonden tussen duidelijke randen. “Omdat ik verantwoordelijk was voor de dynamiek in de geprefabriceerde woonwijken”, zou Ulrich Müther over zijn werken hebben gezegd. De Hyparschale werden vaak gebruikt om een ​​contrast te creëren tussen de geprefabriceerde gebouwen.

De in de DDR geboren Rüganer bouwde in zijn unieke stijl bijna zeventig granaatconstructies, waaronder het helpen bouwen van de voet van de televisietoren in Oost-Berlijn. Zijn stijl was niet alleen populair aan de Oostzeekust en in Berlijn, maar ook buiten de landsgrenzen tot Havana en Tripoli. De bouw van Müther werd een exporthit, waar ook de DDR van profiteerde. Wat betreft de goede reputatie, maar ook forex en gewilde goederen. In ruil voor de koepel van het Zeiss-planetarium in Wolfsburg leverde de VW-stad ongeveer tienduizend Golf I af aan de DDR. Zelf behaalde Müther met zijn felbegeerde bijzondere kennis een prominente positie in de collectieve staat. Zo kon hij zijn bouwbedrijf bijna leiden als een particulier bedrijf in de DDR. En ondanks al zijn roem: na de hereniging in 1990 werd hij vergeten. Net als zijn gebouwen. Velen zijn al drie decennia leeg of zijn gesloopt. Een lot dat ze deelden met enkele beroemdheden uit het Oost-Modernisme – zoals het Palast der Republik in Berlijn of meest recentelijk de Hogeschool in Potsdam. Ze werden het slachtoffer van een mengeling van desinteresse, een storm van beelden of winstbejag. En ze moesten ruimte maken voor nieuwe Disney-landschappen met historische kasteelgevels of een mix van winkelcentra, kantoren en penthouses.

Een prominent slachtoffer van dit beleid was Müther’s ‘Ahornblatt’ in Berlin Mitte. Het grote restaurant aan het Fischerinsel werd gebouwd in 1973. Het dak bestond uit vijf Hyparschales. Elk was 22 bij 35 meter. Met hun uiteinden naar boven gebogen, leken ze samen als esdoornbladeren. Het gebouw in het hart van de hoofdstad was een van de bekendste van het oosterse modernisme. En het werd in 2000 afgebroken, ondanks monumentenbescherming en grote protesten. Eentje boog voor de tijdgeest. De DDR was allang verdwenen. De architectuur kon ook worden weggegooid. Het duurde slechts drie decennia voordat de DDR-architectuur zich losmaakte van de dictatuurdiscussie. De belangstelling groeit de laatste jaren weer. Gebouwen worden uit de diepte van het geheugen gehaald, sommige zelfs bewaard. Zoals Müther’s Hyparschale in Maagdenburg, de hal met het grootste uitkragende dak. De opdracht voor de polyvalente zaal ging naar het architectenbureau GMP. Verder zorgen Von Gerkan, Marg en Partner voor de grote gebouwen van de wereld, zoals stadions, luchthavens en beurzen. Met de reconstructie van de Hyparschale in Magdeburg geven ze de nodige aandacht terug aan een vergeten tijdperk.

Geef een antwoord