Op het spoor van dictatuur

Het Stasi-Unterlagen-Archiv Rostock nodigt belangstellenden van harte uit voor een bezoek op de landelijke ‘Tag der Archive’, zondag 8 maart aanstaande. Het archiefgebied geeft inzicht in de geschiedenis en functie van de regionale Stasi-documenten.

Presentaties van dossiers en interviews met hedendaagse getuigen werpen ook het licht op twee historische onderwerpen: het begin van het Stasi-onderzoek door burgerrechtenactivisten van de Bürgerrechtler des Unabhängigen Untersuchungsausschusses (UUA) en het toezicht op overzeese havens door de geheime politie van de DDR.

Het programma start om 11.00 uur met een lezing over de Bürgerrechtler des Unabhängigen Untersuchungsausschusses. Deze UUA werkte van december 1989 tot de vroege zomer van 1990. Het bewaarde niet alleen de explosieve bestanden, maar droeg ook bij aan de IM-blootstelling van Wolfgang Schnur van Rostock – tot dan de topkandidaat van de ‘Alliantie voor Duitsland’ voor de eerste vrije verkiezingen voor de DDR Volkskammer. Voormalig UUA-lid Gerhard Rogge vertelt over dit begin van de Stasi-openbaarmaking in Rostock. Berlind Börner (archiefbeheerder bij de vestiging in Rostock) licht het archiefverslag van de UUA en de bruikbaarheid toe. Dr. Volker Höffer (BStU) presenteert dit programma-onderdeel.

Om 14.00 uur is er een lezing met als thema ‘De bewaakte toegangspoort tot de wereld’, waarbij de haven van Rostock in combinatie met de Stasi centraal zal staan.

De belangrijkste toegangspoort tot de DDR werd 60 jaar geleden in gebruik genomen. De spreker Dr. Dr. Volker Höffer (BStU) zal aan de hand van documenten uit het archief zien hoe intensief de geheime politie van de DDR vanaf het begin betrokken was bij de bouw en de werking van deze ’toegangspoort tot de wereld’ in het zo ommuurde land en hoe deze grens bewaakt werd maar ook voor andere doeleinden werd gebruikt.

Daarnaast zijn er een tweetal rondleidingen door het archief, om 10.15 en 13.00 uur.

Doorlopend is op zondag 8 maart de mogelijkheid Stasi-documenten in te zien, presentaties van stasi-akten, filmvoorstellingen, is er een tentoonstelling en worden publicaties vertoond.

Zondag 8 maart zijn geïnteresseerden welkom van 10.00 tot 16.00 uur in het Stast-Unterlagen-Archiv in Rostock op de Straße der Demokratie 2 in Waldeck-Dummerstorf.

Geef een antwoord