Achter de Horizon, oftewel: In Helmstedt hield de wereld op te bestaan

De Berlijnse muur viel 30 jaar geleden. Nog niet fysiek, maar het was niet functioneel meer, vanwege de gedenkwaardige persconferentie van Günter Schabowski op de avond van 9 november 1989. Het proces dat uiteindelijk leidde tot de hereniging van de twee Duitse staten werd onomkeerbaar.

Het toneelstuk ‘Auf den Dächern von Berlin’ van Ute Freudenberg en Christian Lais herinnert aan dat gebeuren. Het stuk kent een single die in 2011 werd uitgebracht. Deze gaat over de tijd van de deling van Duitsland.

Ute Freudenberg, geboren in Weimar in Thüringen, was een populaire zanger in de DDR. In 1984, na een televisieoptreden in Hamburg, keerde ze niet terug naar de DDR – het heette destijds ‘Republiekvlucht’. Christian Lais komt uit Lörrach in het zuidwesten van Baden-Württemberg. Hij had zijn debuutalbum uitgebracht in 2008.

Freudenberg en Lais ontmoetten elkaar tijdens een Schlagerfestival. Het idee om een duet op te nemen kwam echter pas later en was een idee van David Brandes, de toenmalige producer van Christian Lais, die ook de muziek voor het stuk schreef. De tekst is geschreven door Bernd Opinion en Udo Brinkmann.

De samenwerking resulteerde ook in het album ‘Ungeteilt’, eveneens uitgebracht in 2011, dat later werd gevolgd door andere albums.

Geef een reactie