Reportage DDR Museum Limburg

Ruim dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Een jaar later bestond de Deutsche Demokratische Republik niet meer. In het Limburgse Stein is een museum dat vele zaken tentoonstelt over de toenmalige DDR. Het echtpaar Jack en Petra Bervoets is hobbymatig met het museum bezig. Medio 2017 maakte Pieter Janssen een reportage over het museum.

“Als 20-jarige raakte ik gefascineerd door hetgeen ik op de televisie zag”, zo vertelt Petra Bervoets. “Het was 9 november 1989 en het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur waren gevallen. Op school heb ik gevraagd wat daar allemaal precies aan de hand was. Vanaf dat moment heeft de DDR me eigenlijk niet meer losgelaten”, aldus Petra Bervoets.

De echtgenoot van Petra kreeg de microbe ook te pakken. Enkele jaren geleden kochten ze hun eerste Trabant en tegenwoordig hebben ze twee garages vol met spullen van de toenmalige DDR.

“Zelf zijn we nooit in Oost-Duitsland geweest, maar we weten er inmiddels zo veel vanaf, door de verhalen die we telkens horen bij verschillende spullen”, aldus Jack Bervoets die samen met zijn vrouw in de vakanties vele rommelmarkten afgaan om hun verzameling verder uit te breiden.

Het DDR Museum Limburg is vanaf 31 maart aanstaande weer geopend, weliswaar op afspraak. Via Facebook kan men in contact komen met Jack en Petra.

Geef een antwoord