Tachtig meter Duits-Duitse staatsgrens ontdekt in Pankow

Christian Bormann ontdekte het in 1999, maar hield het jaren geheim. Hij ontdekte 80 meter van de ‘Innerdeutsche’ Duitse staatsgrens van 13 augustus 1961 in zijn oorspronkelijke staat. Het laatst overgebleven stuk Berlijnse muur in originele staat.

“In zijn oorspronkelijke staat betekent: de eerste generatie van de geïmproviseerde muur. Het is de Muur zoals die over de hele wereld bekend geworden is met prikkeldraad, aangevuld met elektriciteits- en alarmdraden”, zo vertelt Christian. Zelfs de distributie van de alarmdraden is nog aanwezig. Het is geen speciaal geconstrueerde muurstrip. “Dit is de Muur zoals we die kennen, de in de haast gebouwde versie van 13 augustus 1961, waarbij bestaande structuren werden opgenomen”, zo vervolgt hij.

De staatsgrens van 80 meter werd gebouwd op de buitenmuur van verschillende gebombardeerde stukjes kazernes in Schützenstraße Schönholz in de Berlijnse wijk Pankow.

De vernietigde delen van de Muur werden opnieuw dichtgemetseld met witte stenen en gaten. De kelderingangen van de huizen werden opgeblazen en met puin verzwaard, aldus Christian in een blog dat hij erover schreef. “De grenstroepen lieten slechts twee buitenmuren van de gebombardeerde huizen achter tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze het laadstation van Pankow-Schönholz aanvielen”, is de conclusie van Christian Bormann die enig speurwerk verrichte.

Terwijl de duidelijk zichtbare en bekende voormuur, die de DDR-regering voor deze Muur liet plaatsen, in Pankow werd verwijderd en versnipperd op de Brehmestraße-muurbegraafplaats, werd de èchte Berlijnse Muur uit 1961 op het hoekperceel van de Schützenstraße tot de dag van vandaag niet herkend.

Foto: Christian Bormann

Geef een reactie