VEB Minol had een eigen ‘Michelinmannetje’

Ook de Trabantjes, Wartburgen, MZ’tjes, e.d. hadden brandstof nodig. Het bedrijf Minol, was de tankstationketen van de DDR. De merknaam Minol duikt op in het jaar 1949, na een samenwerking van een Duits en Duits-Russisch bedrijf. Onder de naam VEB Kraftstoff-Vertrieb werd er tot 1956 brandstoffen verkocht. In 1956 wordt de VEB Minol, opgericht. Deze merknaam wordt tot aan de hereniging van de beide Duitslanden gebruikt. VEB Minol richtte zich alleen op de DDR. In totaal beheerde Minol zo’n 1.300 tankstations. De waarde van het bedrijf in 1989 was 300 miljoen DDR-Mark.

Minol had een erg grootte naamsbekendheid. Minol maakte reclame voor zijn producten en diensten. Dit deden ze ook op de Oost-Duitse televisie. In veel van de reclames werd er gebruikt gemaakt van Minol-Pirol. Minol-Pirol was ‘het’ figuurtje van Minol. Dit is vergelijkbaar met het Michelinmannetje van Michelin.

Na de val van de muur werd het bedrijf geprivatiseerd. In eerste instantie wordt er samenwerking met Esso en Shell gezocht. Echter beide maatschappijen wimpelen deze samenwerking af. Minol probeert zelf om een keten op te zetten met tankstations in heel Duitsland. In 1991 haalde Minol een omzet van rond de 7 miljard DM. Hiermee was het grootste Oost-Duitse bedrijf wat de omzet betreft. Al snel werd Minol overgenomen door het Franse Elf. Tegenwoordig heeft het Totalconcern de merknaam Minol in bezit.

Op dit moment zijn er nog maar een handjevol tankstations die de merknaam Minol voeren.

Geef een reactie