Intershop moest DDR-cashflow positief beïnvloeden

‘De Intershops waren een venster in het Westen’, dit is wat er vaak over deze winkels is gezegd. In de Intershops waren allerlei (luxe)producten te koop die uit het Westen kwamen. Naast dat deze producten van betere kwaliteit waren, was het bezitten van West-producten ook een statussymbool. Echter voor veel Oost-Duitsers was deze luxe niet bereikbaar. In de winkels was het, vanaf 1979, alleen maar mogelijk om ‘forumchecks’ te betalen. En forumchecks werden alleen omgewisseld voor West-geld. Voor 1979 kon er alleen direct met Westmarken betaald worden.

Tot 1974 was het voor Oost-Duitsers verboden om Westmarken te bezitten. Na het opheffen van dit verbod werden de winkels dan ook toegankelijk voor Oost-Duitsers. Veel Oost-Duitsers hadden familie in het Westen wonen. Hierdoor was het voor deze mensen relatief gemakkelijk om aan Westmarken te komen. Oost-Duitsers die dat geluk niet hadden moesten op andere manieren aan Westmarken zien te komen. Vaak werd er dan geprobeerd om via toeristen aan deze harde valuta te komen. Tegen een voor de toerist interessante wisselkoers werd het geld geruild. Dit was voor zowel de toerist, als de Oost-Duitser riskant, aangezien deze ‘illegale’ geldtransacties strafbaar waren.

De Intershops vinden hun oorsprong in 1962. De DDR had dringend buitenlandse (harde)valuta nodig. Er werden winkeltjes opgezet waar alleen betaald kon worden met de West-Duitse Mark. De winkeltjes waren vooral gericht op toeristen/bezoekers en handelaren uit het Westen. Het eerste winkeltje kwam in Berlijn op het station Friedrichstrasse te staan. Daar werden hoofdzakelijk (West)sigaretten verkocht tegen een goedkopere prijs als in West-Berlijn. Later kwam er ook alcohol en andere producten erbij. In 1962 werd er al 1 miljoen Westmark omgezet.

In de loop der tijd doken er steeds meet Intershops op. In internationale treinen, stations, in de grote steden, grensovergangen, havens, vliegvelden en zelfs in zogenaamde Interhotels. Eind jaren ’80 waren er ongeveer 250 Intershops.
Het assortiment groeide ook gestaag mee. Naast alcohol en sigaretten werden er ook cosmetica, sieraden, cassettebandjes, wasmiddel, technische apparatuur, kleding, speelgoed, en zo meer verkocht.

Geef een reactie