De DDR Jaarhitlijsten

Hitparades op basis van verkoopcijfers – zoals we ze al vele jaren kennen in Nederland, bestonden niet in de DDR. Daar waren veel redenen voor. De beperking van de grondstof (vinylacetaat) was een reden, omdat niet alle platen hetzelfde aantal hadden. Een voorbeeld is de plaat ‘Rock’n Roll Music’ van de Puhdys, die meer dan 1.000.000 keer over de toonbank ging.

De ‘LP van het jaar’ met de titel ‘I.L.D.’ door de Rockhaus-groep werd slechts 20.000 keer verkocht. Bovendien kreeg niet elke muzikant de gelegenheid om zijn liedjes als single uit te brengen. Veel nummers werden hits op de radio, omdat ze werden gespeeld als radioproducties op de radio (‘Rundfunkauskopploppelungen’ in plaats van ‘Singleauskopplungen ), maar niet op vinyl (of tot later).

Als muziekliefhebber in de DDR hielp je jezelf snel, kocht je een cassetterecorder (bijv. een ‘Sonett’, ‘SKR 700’ of een ‘Geracord’) en nam je de muziek op de radio op. Dat ging echt goed, want de nummers werden gespeeld in ‘Oost-Duitse radiovriendelijkheid’. Dit is vandaag de dag nauwelijks bekend, omdat elke radio-DJ aan het begin van het nummer de intro’s vol praat en het aan het einde eveneens doet.

Daarom waren verkoopcijfers niet relevant en konden de mensen die nummers op de radio opnamen niet worden geteld. Daarom waren er beoordelingsprogramma’s op radio en tv zoals
Tip-Disko’ en de ‘Beatkiste’ (beide op het ‘Stimme der DDR’ -station). De ‘Hits van het jaar’ of de ‘Jaarlijkse hitparade’ werd vervolgens samengesteld uit alle scoreprogramma’s.

Op deze site kun je de jaarhitparades van 1975 tot 1990 terugzien. Elk jaar is er een Top 50 samengesteld, behalve in 1990, toen werd na 25 gestopt. Er is geen garantie op nauwkeurigheid op de grafieken.

Met dank aan Deutsche Mugge

Muziek jaarlijst 1975

Muziek jaarlijst 1976

Muziek jaarlijst 1977

Muziek jaarlijst 1978

Muziek jaarlijst 1979

Muziek jaarlijst 1980

Muziek jaarlijst 1981

Muziek jaarlijst 1982

Muziek jaarlijst 1983

Muziek jaarlijst 1984

Muziek jaarlijst 1985

Muziek jaarlijst 1986

Muziek jaarlijst 1987

Muziek jaarlijst 1988

Muziek jaarlijst 1989

Muziek jaarlijst 1990

 

Geef een reactie