Berlijnse DDR metrostations onder monumentenbescherming geplaatst

Verschillende voormalige DDR-metrostations aan de U5 in Berlijn zijn opgenomen in de monumentenlijst. Ooit waren ze gepland om de woonwijken in Hellersdorf te ontwikkelen.

Negen metrostations op de U5-lijn tussen Tierpark en Hönow zijn onder monumentenbescherming geplaatst. Het Staatsmonumentenbureau nam de treinstations Tierpark, Biesdorf-Süd, Elsterwerdaer Platz, Wuhletal, Kaulsdorf-Nord, Cottbusser Platz, Hellersdorf, Louis-Lewin-Straße en Hönow op in de lijst met monumenten, net als de Senaatsafdeling voor Stedelijke Ontwikkeling, Bouwen en Wonen dinsdag bekend gemaakt. Het is dan ook de enige voltooide metroroute in de voormalige DDR.

Volgens de informatie was de route, die werd aangelegd onder leiding van de Oost-Berlijnse hoofdarchitect Roland Korn, gepland om toegang te krijgen tot de woonwijken in Hellersdorf die tegelijkertijd werden gebouwd.

Het station Tierpark werd gebouwd tussen 1969 en 1973 en de overige stations tussen 1985 en 1989. Noodzakelijke structurele veranderingen, bijvoorbeeld om de toegankelijkheid te bereiken, zijn overeengekomen voordat het gebouw onder bescherming werd gesteld, aldus het rapport.

Foto: Phaeton1 – eigen werk, CC BY-SA 3.0

Geef een reactie