DDR-hitster viert zijn 80ste verjaardag tijdens een kerstconcert

“Op een gegeven moment gooi ik de handdoek in de ring”, schrijft Frank Schöbel in zijn autobiografie. Dat het nog niet zo ver is, laat de popzanger horen met zijn huidige kersttour – waarop hij zijn 80ste verjaardag viert. Hij komt naar Prenzlau.

Hij werd in hetzelfde jaar geboren als Jimi Hendrix, Paul McCartney en Barbra Streisand. Frank Schöbel, wiens carrière als “zonnige jongen van het socialisme” 60 jaar geleden in de DDR begon, wordt op 11 december 80.

De vader van vier kinderen en grootvader van drie kleinkinderen kon het vieren met familie en vrienden in zijn huis in Berlijn-Köpenick. Maar Schöbel is op deze dag ook trouw aan zijn fans: hij staat op het podium tijdens zijn tournee onder het motto ‘Jubileumgala in de kersttijd’ in Prenzlau, Brandenburg.

“Een verjaardag vieren is sowieso niet mijn ding, ik ben liever bij het publiek”, zegt hij tegen het Duitse persbureau. En: “Ik wil geen grote cadeaus, alsjeblieft. Ik ben het meest blij met vriendelijke, gelukkige mensen onder de fans.”

Schöbel, zoon van een operazanger uit Leipzig, genoot al van kinds af aan van zingen en gitaar spelen. Zijn carrière begon met verschillende hits: het eerste nummer ‘Looky, Looky’ sprong naar de eerste plaats in de tipparade, net als de opvolgers ‘Blonder Stern’ en ‘Party-Twist’. De tipparade was een muziekbeoordelingsprogramma op de radio in de DDR.

Krullend kapsel, spijkerbroek, leren jack en een vriendelijke lach. De zanger, die zijn fans graag ‘Frankie’ noemen, is deze look al tientallen jaren trouw gebleven. Hij bezit zo’n 20 leren jacks, de oudste is 33 jaar, zegt hij kort voor zijn 80ste verjaardag. Op het podium staat hij niet boven plezier maken. Zo zingt hij graag zijn hit ‘Mit mir kannses jamachen’ met enorme plastic oren.

Schöbel heeft meer dan 600 titels in zijn eigen repertoire. In de DDR was hij de meest succesvolle popzanger – enkele jaren in een droomduo met zijn toenmalige vrouw Chris Doerk. Later waren hij en zijn tweede vrouw Aurora Lacasa en hun dochters Odette en Dominique een vaste waarde op de DDR-tv op kerstavond. In ‘Kerstmis in de Familie’ zongen de vier in hun woonkamer. Het gelijknamige album is het best verkochte album van de DDR-platenmaatschappij Amiga. Halverwege de jaren negentig gingen Schöbel en Lacasa uit elkaar.

Ook componeerde hij 365 liedjes, onder andere voor Gisela May, Harald Juhnke, Karel Gott en Union Berlin. Toch zegt hij dat hij de term ‘ster’ niet leuk vindt. “Het klinkt zo ver weg van de mensen voor wie ik zing.” “Eén spijkerbroek, een shirt, een paar sneakers per jaar en alles is goed met de wereld”, schreef Schöbel in zijn autobiografie. Immers: midden vijftig vervulde hij (bijna) zijn droom van een ‘blokhut in Canada’. Het werkte met de blokhut, maar het is niet in Canada, maar in Berlijn-Köpenick – in de vorm van een Finse blokhut met een tuin.

Maar nu beantwoordt hij vragen van journalisten alleen nog schriftelijk. “Ik kan er in alle rust over nadenken”, rechtvaardigt hij deze beslissing in zijn huidige autobiografie “Dankjewel, lieve vrienden!”. Daarnaast zijn misverstanden dan uitgesloten.

Decennia lang reed de zanger, componist, muziekproducent, auteur en acteur van voorstelling naar voorstelling. Toen kwam de coronapandemie. En Schöbel merkte “hoe fijn het kan zijn als je niet meer achter de hitparades aanjaagt, als je niet bij shows hoeft te zijn die steeds dommer worden en vaak achter de schermen liggen, als je in alle rust naar vrienden kunt luisteren en niet weer op jacht naar de volgende Mugge.” Zo omschrijft hij het in het voorwoord van zijn autobiografie, die eind september verscheen – en kondigt met het oog op zijn carrière aan: “Op een gegeven moment zal ik Ik zal de handdoek in de ring gooien.”

Maar daar ziet het momenteel niet naar uit. Integendeel. Alleen al in december staan ​​er 18 concerten op het programma – tot een dag voor kerstavond. De ijverige kunstenaar, die kort voor zijn 80e verjaardag met griep in bed lag en van daaruit per e-mail vragen beantwoordde, zegt over zijn gezondheid: “Ik ben momenteel in een goede bui.” Jaren zeker willen vervullen? Schöbel: “Ik zou heel graag een grappige, niet helemaal stomme muziekfilm willen maken.”

Geef een reactie