De Trabant X03 werd gebaseerd op het ontwerp van de VW Polo

Nadat halverwege de jaren tachtig het motorproject EA 111 was gestart tussen de DDR IFA-maaidorser en Volkswagen AG, ging de aandacht steeds meer uit naar het onderwerp ‘carrosserieontwikkeling’. Naast verdere activiteiten binnen de DDR waren er begin 1989 weer contacten met Volkswagen om de mogelijkheden tot samenwerking bij de ontwikkeling en productie van een auto op elkaar af te stemmen.

Volkswagen kwam toen met een voorstel dat onder de werktitel ‘X03’ werd gepresenteerd. Het zou afgeleid zijn van de op dat moment in ontwikkeling zijnde de generatie van de VW Polo (A03). Het voorstel omvatte hatchbacks met 3 en 5 deuren, evenals een sedan en een stationwagen. Vanwege de politieke gebeurtenissen in Duitsland in het najaar van 1989 annuleerde Volkswagen het project eind dat jaar. In plaats daarvan werd een contract gesloten voor een gezamenlijke GmbH, op basis waarvan de eerste VW Polo in mei 1990 in de voertuigfabriek in Zwickau als CKD-productie de lopende band verliet. Bijna één jaar later kwam er een einde aan de productie van de Trabant.

De afbeeldingen die u hier kunt zien, zijn gemaakt voor een artikel in het tijdschrift AufgeHorc ht, uitgave 01/2014, getiteld ‘Die späten 1980er Jahre – Vorboten völlig neuer Wege’, dat handelt over het einde van de autoproductie in de DDR.

Geef een reactie