Nieuwe grenspost bij Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup e.V.

Het grenshuis bij de Grenzdokumentations-Stätte Lübeck-Schlutup e.V. heeft een nieuwe grenspost gekregen. Eerder deze week werd de post geplaatst. Ook de Trabant die kenmerkend aan de ingang staat is volledig gereviseerd.

Schlutup was de noordelijkste grensovergang van Duitsland en de enige op het grondgebied van een grote stad. De grens strekte zich uit van de Oostzee tot het Ratzeburgermeer en liep over lange afstanden langs de twee rivieren Trave en Wakenitz. Lübeck was ook de bakermat van de federale grenswacht.

De verdeling van Duitsland in dit gebied is indrukwekkend gedocumenteerd in het voormalige inklaringsgebouw in Schlutuper Wiek. Het kleinschalige grensverkeer, de spannende ontsnappingsverhalen en tenslotte de grenzeloze jubelstemming na de opening op 9 november 1989 herinneren aan het belangrijkste hoofdstuk in de recente Duitse geschiedenis.

Geef een reactie