Berlijnse Commissaris voor Herwaardering SED Dictatuur bezoekt voormalig DDR-ministerie

Het was een indrukwekkend bezoek, afgelopen week, aan het voormalige terrein van het Ministerie van Staatsveiligheid van de DDR in Berlijn-Lichtenberg. Tom Sello, de Berlijnse Commissaris voor de Herwaardering van de SED Dictatuur kwam met eigen ogen een kijkje nemen. Op 15 januari 1990 vond hier een van de belangrijkste bezettingen van staatsinstellingen plaats als onderdeel van de vreedzame revolutie.

Tegenwoordig is hier onder andere het Stasimuseum gevestigd in de voormalige ambtswoning van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid van de DDR tot 1989. De federale commissaris voor Stasi-archieven heeft hier zijn archief en er is een medisch centrum gevestigd.

Samen met districtsraadslid Kevin Hönicke en Tamara Lüdke, kandidaat voor het Berlijnse Huis van Afgevaardigden, werd er een rondgang over het terrein gemaakt, dat zal worden ontwikkeld tot een Campus voor Democratie. “De SPD Berlijn steunt dit idee. Het is belangrijk om ook dit deel van de Duitse geschiedenis te gedenken, voor te lichten en politieke vorming te bevorderen”, aldus Franziska Giffey.

Foto’s: Franziska Giffey

Geef een antwoord