Nieuw stukje Berlijnse Muur ontdekt

De beroemde Berlijnse Muur viel in 1989, maar blijkbaar is niet alles opgeruimd. Een over het hoofd gezien stuk van 20 meter van de historische barrière – die in 1961 werd opgericht om West-Berlijn te scheiden van Oost-Berlijn en het omliggende Oost-Duitsland – is gevonden. Het stond daar al bijna 30 jaar in het hart van de Duitse hoofdstad, ongestoord en onopgemerkt. Het gedeelte van de Muur bevindt zich in een rustige zijstraat in de zeer trendy wijk Mitte, verborgen onder wijngaarden en graffiti in een rustige zijstraat.

Het was niemand minder dan de gemeenteraadslid van Berlijn voor stadsontwikkeling, Ephraim Gothe, die het verloren deel van de Muur tegenkwam. Hij vertelde tegen ‘The Guardian’ dat hij het per ongeluk had gevonden toen hij een rondleiding gaf aan 40 inwoners van een wooncomplex en een half gebouwd park.

Gothe markeerde het voor verdere inspectie door de Berlin Monument Authority en het bleek inderdaad het echte werk te zijn. Afhankelijk van het specifieke doel en het tijdstip van constructie, kunnen delen van de Muur er behoorlijk verschillend uitzien. Dit stuk vormde een deel van de buitenste verdedigingsperimeter, die was gebouwd voor extra beveiliging van het grootste deel van de Muur.

“Ik was volledig verrast dat er nog onontdekte delen bestaan”, zei Gothe tegen persbureau DPA. Hij suggereerde ook dat er nog meer stukken zouden kunnen schuilen aan de rand van de stad. Volgens ‘The Guardian’ is dr. Günther Schulsche van het Berlin Wall Institute het er ook mee eens dat er nog secties zijn die ontdekt moeten worden.

Het Centrum voor Hedendaagse Geschiedenis in Potsdam heeft bevestigd dat tijdens zijn 26-jarige bestaan ​​ten minste 140 mensen zijn omgekomen bij de Berlijnse Muur.

Het nieuw blootgelegde stuk is onder bescherming geplaatst en er zijn informatiepanelen geplaatst. Het park is ook opnieuw ontworpen om de aandacht te vestigen op dit nieuwe culturele herkenningspunt van de eens verdeelde stad.

Foto: Stiftung Berliner Mauer

Geef een reactie