Even Ostalgie snuiven in het Ertsgebergte

In een tuin in het Ertsgebergte bloeit de DDR tot nieuw leven: een verzamelaar uit Forchheim bij Pockau-Lengefeld restaureert relikwieën uit het oosten – van de Trabi tot de ‘Bockwurst-machine’ en tot het Minol-tankstation. Hij veroorzaakt niet alleen opschudding in zijn dorp, maar geïnteresseerden van ver komen ook een kijkje nemen.

Als je langs het Minol-tankstation in de tuin van Frank Lieberwirth (50) rijdt, zou je kunnen denken dat je terug in de tijd bent gereisd. “Ik keek naar oude foto’s van hoe tankstations in kleine dorpen eruit zagen in de DDR-tijd. En toen heb ik er zelf een gebouwd”, zegt de verzamelaar en hobbyist. Hij vond zijn passie direct na de val van de Berlijnse Muur: “Het is jammer dat alles toen is weggegooid.”

Naast het tankstation staat een ‘Bockwurst-machine’ uit 1960. “Vroeger stonden ze op trein- en busstations, ook in Chemnitz en Zwickau”, zo vervolgt de eigenaar. Hij heeft de machine in drie maanden tijd gerestaureerd, nieuwe ruiten laten maken door een glazenmaker en kunstmatige worsten gebruikt.

Aan het huis hangt een sigarettenautomaat uit 1969: voor elk DDR-merk is er een plekje waar pakje te zien is: Salem, Jubilar of Real. Om de machine te vullen kocht Frank Lieberwirth oude dozen van verzamelaars. Daarna ontmantelde hij van elk merk een doos, kopieerde de afzonderlijke onderdelen en werkte wekenlang aan replica’s met zijn vrouw Mandy Lieberwirth (42).

Naast een Volkspolizei-motorfiets mogen twee Trabants niet ontbreken: een blauw-witte Trabant 500, gebouwd in 1960, en een Trabant 601, gebouwd in 1968. De laatste met een handtekening van Wolfgang Stumph, de hoofdrolspeler in de cultfilm ‘Go Trabi Go’ (1991). “Tot drie jaar geleden gingen we op vakantie met de Trabis”, zegt Frank Lieberwirth. “We zijn er helemaal mee naar Rusland gereisd.”

Zijn enthousiasme voor de DDR-wereld werkt aanstekelijk: “Veel mensen vinden het geweldig in het dorp. Vaak stoppen mensen in hun auto om foto’s te maken”, zo besluit Lieberwirth.

Geef een reactie