Ongeveer 270 aanvragen voor SED-slachtofferpensioenen goedgekeurd in 2020

Vorig jaar werden in Mecklenburg-Vorpommeren bijna 270 aanvragen voor het SED-slachtofferpensioen goedgekeurd. Dat betekent dat er landelijk zo’n 14,5 miljoen euro is betaald aan erkende slachtoffers van DDR-onrecht, zo maakte het ministerie van Justitie deze week in Schwerin bekend. Dat is zo’n drie miljoen euro meer dan in 2019. Zo kregen in 2020 zo’n 3.400 mensen de maandelijkse uitkering van 330 euro.

“Er is 330 euro per maand die vernietigde levensplannen, vernietigde gezinnen en psychische aandoeningen niet ongedaan kan maken, maar in ieder geval het geleden lijden kan erkennen”, zei minister van Justitie Katy Hoffmeister (CDU) in een verklaring.

Met een wetswijziging eind 2019 is de groep rechthebbenden op het slachtofferpensioen uitgebreid. Volgens Hoffmeister heeft de wetgever destijds de minimumtermijn van bewaring voor een dergelijke vergoeding teruggebracht van 180 naar 90 dagen.

Dit is echter niet de enige reden waarom vorig jaar zoveel aanvragen niet zijn goedgekeurd als sinds 2010. Een andere reden is dat veel slachtoffers nu pas klaar zijn om de tijd te verwerken en gebruik te maken van hun claims. “De verwerking is nog lang niet voorbij”, benadrukt Hoffmeister.

Geef een reactie