De nieuwe ‘belangrijkste buitenlandse politicus’ van links

Eind 2015 was hij met pensioen, maar nu neemt Gregor Gysi weer een kantoor over, ditmaal als woordvoerder van het buitenlands beleid van zijn fractie.

Gysi was de laatste premier van de DDR in de tijd dat er gewerkt werd aan de eenwording van Duitsland. Hierna vervulde hij diverse politieke functies. De inmiddels 72-jarige Gysi kan echter niet stil zitten en krijgt nu een nieuwe politieke functie na jaren in de Bondsdag. Onlangs werd de linkse politicus gekozen tot woordvoerder van het buitenlands beleid van de linkse factie.

Zijn eerste speech die hij onlangs hield handelde over een motie met de treffende titel: ‘Geld voor het gezondheidssysteem in plaats van nucleair bewapende gevechtsbommenwerpers.’ Dat zou naar Gysi’s smaak moeten zijn: de advocaat is altijd een spreker met scherpe tong geweest, bedreven in retoriek, graag spottend.

De laatste tijd was het rustiger rond Gysi. Eind 2015 ging hij met pensioen. Na de val van de Muur was hij de centrale leider van de PDS, en later leidde hij jarenlang de linkse parlementaire fractie met Oskar Lafontaine. Samen zorgden ze ervoor Die Linke een partij voor heel Duitsland werd.

Geef een reactie