Sovjet-enclave Jüterbog laat nog steeds sporen van de DDR zien

De plaats Jüterborg in Brandenburg was in de DDR-tijd een Sovjet-enclave waar veel militairen uit de Sovjet-Unie verbleven. Anno 2020 zijn de restanten hiervan nog steeds zichtbaar.

In de DDR-tijd was Jüterbog het grootste garnizoen van de Sovjet-strijdkrachten buiten de Sovjet-Unie en het vliegveld was de grootste militaire basis van in Oost-Europa. Het was praktisch een afgesloten Sovjetstad in de DDR met grote woonwijken, warenhuizen, scholen, culturele gebouwen en meer.

Compleet met alles wat een stad maakt, en alles in de Russische taal. Vanuit de buurt gingen DDR-inwoners regelmatig naar deze enclave om te winkelen. “Het aanbod was daar deels beter dan in de DDR-winkels”, zo herinnert Marko Ettlich zich, die de enclave onlangs bezocht. Er waren Duitse maar ook Russische goederen te koop. “En soms kon je zelfs een spijkerbroek krijgen in het ‘Russenmagazin’, die absoluut schaars was”, zo vervolgt Marko. “Maar er was ook interessant eten zoals Russische ingeblikte vis, ketchup, ijs of snoepgoed. Er was gewoon altijd wel iets om mee te nemen”, aldus Ettlich.

In feite kwam men in een andere wereld terecht. “Ik was nooit bang voor contact en heb zelfs een tijdje een Russische penvriend gehad in het garnizoen Jüterbog. Op een gegeven moment ging het allemaal op de fles na de val van de Muur”, aldus Marko Ettlich die er onlangs weer eens naartoe reed.

“Veel herken ik nog, het is allemaal vervallen maar staat grotendeels nog. Sommige gebouwen zijn nu sociale woningen. Veel wat er nu over is zijn ruïnes”, zo besluit Marko.

Foto: Marko Ettlich

Geef een reactie