Ex-minister: DDR huisvestte terroristen

De laatste minister van Binnenlandse Zaken van de DDR, Peter-Michael Diestel, beschreef het jarenlange geheime leven van RAF-mensen in de DDR als een van de ernstigste politieke fouten van het systeem.

Hiervoor was geen toestemming, vertelt Diestel aan het Duitse persagentschap. “Voor mij waren het moordenaars, brandstichters – het waren gewoon kapitaalcriminelen.” Ze zouden het recht van anderen hebben geschonden om uit politieke overtuiging te leven.

Dertig jaar geleden werden tien uitgeputte ex-terroristen van de Rode Leger Factie (RAF) ontdekt en gearresteerd in de DDR, die voorheen onder Stasi-bescherming stonden. Bijna zeven maanden na de val van de Berlijnse muur werd Susanne Albrecht als eerste getoond op 6 juni 1990. Bij het Ministerie van Staatsveiligheid (MfS) zijn er slechts enkelen bekend die op de hoogte zijn van de linkse terroristen die sinds 1980 met nieuwe identiteiten als DDR-burgers leefden.

Als minister die de leiding had over de eerste vrij gekozen regering van de DDR, wilde hij een bijdrage leveren aan de misdaadbestrijding, benadrukt Diestel, die nu als advocaat werkzaam is. De samenwerking met de Westduitse veiligheidsautoriteiten ‘om het terroristische moeras te draineren’ was constructief en succesvol, zegt de nu 68-jarige, die eerst lid was van de DSU (Duitse Sociale Unie) en daarna CDU-lid werd.

Het boek ‘In de DDR war ich glücklich. Trotzdem kämpfe ich für die Einheit Kindle Ausgabe’ is online verkrijgbaar.

Foto: Susann Welscher

Geef een reactie