Negen-en-tachtig jarige schreef populair Oost-Duits lied

Het nummer ‘Als Ich Fortging’ van Karussell uit 1987 is destijds geschreven door de nu 89-jarige Gisela Steineckert.

Gisela Steineckert werd geboren op 13 mei 1931 in Berlijn en werkte al vroeg als dienstmeisje en kleermaker. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Oostenrijk geëvacueerd; hier ging ze naar een basisschool en leefde voor het eerst zonder angst voor honger en slaag. Ze keerde in 1946 terug naar Berlijn en werkte als maatschappelijk werkster op kleuterscholen en werkte als adviseur. Ze las en ontdekte nazi-misdaden, die een antifascistische houding creëerden.

Gisela Steineckert zette haar autodidactisch literair en cultureel onderwijs voort. Haar ouders en broers en zussen verhuisden in 1953 naar de BRD. Sinds 1957 werkte ze voornamelijk als freelancer. In de jaren zestig was ze de culturele redacteur van het satire-tijdschrift Eulenspiegel, was ze lid van het Berlijnse districtsbestuur van de Schrijversbond van de DDR en begon ze te werken in de zangbeweging.

Van 1984 tot 1990 was ze voorzitter van de commissie voor amusementskunst in de DDR. Ze was bestuurslid van het Centraal Lectoraat bij het Staatscomité voor Omroep in de DDR en had dus censuurinvloed op pop- en rock-teksten en was vanuit haar functie tegen een titel van de groep Pankow. In 1987 schreef ze het nummer ‘Als Ich Fortging’ van de formatie Karussell, onder aanvoering van Dirk Michaelis. Sinds 1990 werd ze benoemd tot erevoorzitter van de Democratische Vrouwenvereniging eV.

Gisela Steineckert woont momenteel in Berlijn; is voor de derde maal gehuwd, nu met Wilhelm Penndorf, een voormalige radio-hoofdredacteur voor muziek. De schrijfster Kirsten Steineckert is haar dochter uit haar eerste huwelijk. In het tweede huwelijk was ze getrouwd met Heinz Kahlau.

Ze schreef boeken (poëzie, kort proza, brieven) en schreef veel teksten (hits, chansons, kinderliedjes, rockmuziek) voor verschillende tolken en werkte aan films van DEFA.

Gisela Steineckert is een actieve voorstander en levert momenteel nog bijdragen aan het linkse dagblad ‘Junge Welt’, op wiens ‘artiestenconferentie’ ze in juni 2019 deelnam met Volker Lösch, Konstantin Wecker, Chris Jarrett, Black Heino en anderen, en is een van de vaste auteurs van het linkse tijdschrift RotFuchs.

Een biografie over het leven van Steineckert is online verkrijgbaar.

Geef een antwoord