Gedachtengoed van Karl Marx na 200 jaar nog altijd levend

Karl Marx, wiens ideeën voor vele Oost-Europese landen na de Tweede Wereldoorlog aansprak, zou vandaag 202 jaar geworden zijn. Hoewel het communisme al lang niet meer de vorm in de betreffende landen is, wordt er nog jaarlijks in vele landen stil gestaan bij het gedachtengoed van de Duitser Marx.

Komende zaterdag, 9 mei, zou het Marxisme Festival in Amsterdam plaatsvinden, die kan vanwege de coronacrisis echter geen doorgang vinden. Het Marxisme Festival wordt in Nederland georganiseerd door studenten die actief zijn bij de Internationale Socialisten. Het Marxisme Festival vindt, vele jaren na de dood van grondlegger Karl Marx, niet alleen in Nederland plaats. In tal van andere landen staat dit festival op de agenda. Echter dit jaar is het overal afgelast.

Bijna honderd jaar geleden schreef de Italiaanse communist Antonio Gramsci over de opkomst van allerlei ‘morbide symptomen’, of monsters. ‘De crisis bestaat uit het feit dat het oude stervende is, maar het nieuwe nog niet geboren kan worden, in deze tussenfase ontstaat een grote verscheidenheid aan morbide symptomen.’

Het Marxisme Festival is een weekend vol radicale politiek, debat en socialistische theorie. Met tientallen meetings, honderden bezoekers en sprekers uit binnen- en buitenland is het festival uitgegroeid tot jaarlijks trefpunt voor activisten uit verschillende terreinen.

Geef een reactie