Oost-Europa komt langzaam uit lock-down

In diverse Oost-Europese landen start men morgen met maatregelen die langzaam de lock-down gaan opheffen. Hoewel men in Duitsland al eerder kleinere winkels liet openen gaan ook hier morgen de scholen weer geleidelijk aan open. In Slovenië, Hongarijem Kroatië, Servië en Polen zijn ook versoepelende maatregelen van kracht.

In Duitsland konden kleinere winkels (van minder dan 8000 vierkante meter) al vanaf 20 april open. Gebedshuizen, musea, gedenktekens, dierentuinen, speelplekken kunnen morgen net als kappers ook open. Cultuurcentra, bars, restaurants, speeltuinen, sportvelden, blijven gesloten. Restaurants mogen wel nog eten bezorgen. Grote bijeenkomsten blijven tot ten minste 31 augustus verboden. Het mondmasker wordt verplicht in het vervoer en in winkels.

In Slovenië gaan maandag de caféterrassen en restaurants, kappers, musea en boekhandels opnieuw open. Professionele sporttraining is ook weer toegelaten. Het is wel verplicht een masker te dragen in gesloten openbare ruimtes, transport en winkels.

In Hongarije mogen terrassen, stranden en openbare baden van cafés en restaurants opnieuw open. Mensen mogen ook opnieuw sporten. En een masker is verplicht op het openbaar vervoer. Die verspoelingen gelden wel niet in de hoofdstad Boedapest.

De Poolse regering kondigde de opening aan van hotels, winkelcentra, een deel van de culturele instellingen, waaronder bibliotheken en enkele musea. Vanaf woensdag kunnen kinderdagverblijven en kleuterscholen weer opengaan, maar de lokale autoriteiten waarvan ze afhankelijk zijn, hebben aangekondigd dat de meeste van hen gesloten zullen blijven.

Sommige winkels, musea, bibliotheken en het openbaar vervoer in Kroatië zijn vorige week heropend. Religieuze bijeenkomsten zijn sinds zaterdag toegestaan. En op maandag kunnen diensten met nauw contact met de klant, zoals kappers, weer opengaan. Op 11 mei zijn de terrassen, bars en restaurants aan de beurt. Bijeenkomsten zijn toegestaan voor maximaal 10 personen en kleuterscholen en scholen worden op vrijwillige basis heropend.

In Servië mogen maandag de cafés en restaurants met sociale afstand, openbaar vervoer, intercitytreinen en langeafstandsbus opnieuw open, maar het is wel verplicht een masker te dragen. De winkelcentra gaan op 8 mei weer open, de kleuterscholen op 11 mei. De avondklok blijft gehandhaafd.

Geef een reactie