Filmmakers vertonen vanaf 1 april dagelijks korte films op rbb

Op initiatief van Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) bundelen dertig filmmakers uit de hoofdstedelijke regio hun krachten om deel te nemen aan de campagne ‘4 Wände Berlin’: Vanaf 1 april zullen 30 zeer persoonlijke korte films op de sociale kanalen van radio-eins, rbbKultur en in de ‘Abendschau’ te zien zijn evenals op rbb-online.de. Er komt zelfs een stukje DDR naar voren.

Volker Heise, Wim Wenders, Annekatrin Hendel, Mo Asumang, Hans-Christian Schmid en 25 andere filmmakers laten elk in 120 seconden hun leven zien met de corona-crisis. Uiteindelijk worden alle films samengevoegd tot een complete editie. Op deze manier wordt het filmdagboek van een situatie gecreëerd die uniek is en die het leven van mensen van de grond af verandert.

“Met de campagne willen we laten zien dat de zo diverse en fantasierijke filmscène in Berlijn-Brandenburg ondanks de moeilijke omstandigheden leeft. En omdat buitengewone tijden ook buitengewone implementaties vereisen, worden de films gemaakt in het thuiskantoor, eerst online gezet en vervolgens uitgezonden en uiteindelijk in een grote film verwerkt“, zegt projectmanager Johannes Unger, hoofd van de afdeling documentatie en actualiteiten bij rbb.

Zelfs ‘Unser Sandmännchen’ maakt deel uit van het feest: voor de filmcampagne blijft hij volgens de omstandigheden op zijn wolk en geeft de kinderen het droomzand op een laptop. Het begint allemaal op 1 april met acteur, regisseur en scenarioschrijver Pierre Sanoussi-Bliss.

De films voor ‘4 Wände Berlin’ zijn gemaakt in de directe privéomgeving van de auteurs. De film is gemaakt met de smartphone zonder grote technische apparatuur. Ruw, authentiek, midden in de beklemmende realiteit. Content en stilistische apparaten zijn gratis. Maar elke film mag niet langer zijn dan twee minuten. 120 seconden realiteit in een onwerkelijke tijd.

Het project wordt uitgevoerd door het productiebedrijf BASIS BERLIN, curator en hoofdauteur is Jan Tenhaven. Het motto: we weten niet hoe dit verhaal eindigt, maar we beginnen het gewoon te vertellen. Alles is ‘werk in uitvoering.’ Een filmproject met een open cursus en een open resultaat…

De Russische theaterregisseur Kirill Serebrennikov schreef ooit over zijn huisarrest: “Isolatie in het appartement of in het huis, alleen of met het gezin, is een moment van waarheid.”

Geef een reactie