Wir wollten aufs Meer

De film speelt zich af in de DDR in de jaren tachtig. Twee Oost-Duitse dokwerkers dromen een onmogelijke droom namelijk het zeilen naar de zee.

Rostock, Oost-Duitsland, 1984. De twee vrienden Cornelis (“Conny”) en Andreas zetten hun zinnen op het ontdekken van de wereld als zeilers van de DDR Marine. Het is een droom die ze altijd hebben gedeeld, maar wat al heel snel zal mislukken. De jaren gaan voorbij en de vrienden zijn nog steeds op land, werkend als dokwerkers.

Dan worden ze door de Stasi benaderd met het voorstel om na te gaan of Conny’s voorman echt van plan is om naar het Westen te vluchten. Hun beloning: een carrière op zee. Andreas dringt Conny om zijn baas te verraden. Hoewel hij weigert, is het te laat: Andreas geeft de informatie over naar de Stasi. ​

Kort daarna begint de Stasi de Vietnamese vriendin van Conny lastig te vallen, waardoor Conny wordt gedwongen naar het Westen te vluchten met haar. Zij bereikt het Westen, maar Conny wordt gevangen genomen en naar de gevangenis gestuurd.

De twee vrienden zijn nu stevig in de greep van de Stasi, die deskundig inspelen op hun hoop en verlangens om niet alleen hun dromen, maar ook hun levens, liefdes en vriendschappen te vernietigen.

Foto: Wild Bunch Germany, UFA Cinema, BR, Gordon Mühle

Category: Films