Spionnenmuseum

Het Duitse spionnenmuseum is een privémuseum in Berlijn dat op 19 september 2015 voor het publiek werd geopend. Het bevindt zich op Leipziger Platz, direct bij het station Berlin Potsdamer Platz.

Het museum toont in een interactieve en multimediale tentoonstelling de geschiedenis van spionage en geheime diensten wereldwijd. Het museum onderzoekt methoden van spionage en communicatie door middel van code door de geschiedenis heen, inclusief oude Egyptische teksten. Speciale nadruk ligt op spionageactiviteiten in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Berlijn stond centraal in de handel in spionnen tijdens de Koude Oorlog.

In een tentoonstellingsruimte van 3.000 vierkante meter, stelt het museum meer dan 300 exposities tentoon uit de eigen inventaris bestaande uit meer dan 1.000 collectie-items en leningen. De tentoonstelling toont bijvoorbeeld een origineel enigma, zeldzame CIA-camera’s en rekwisieten uit James Bond-films. De collectie bestaat voornamelijk uit originelen en wordt aangevuld met replica’s.

De presentatie van de exposities wordt ondersteund door installaties. De meeste exposities kunnen worden ervaren door touchscreens in 360 ° en voor veel vitrines worden transparante LCD’s met informatie gebruikt.

Category: Bezienswaardigheden